poniedziałek, 12 maja 2014

Idealne bezglutenowe pieczywo na hamburgery. Bułka jak big mac.

 




Bezglutenowych wypieków część dalsza. Skoro mój luby zamienił codzienne pieczywo sklepowe na moje domowe produkty, to czemu by nie pokusić się jeszcze o domowe "fast foody", które tak naprawdę takie zupełnie fast to nie są. Ale na pewno są lepsze, bo po pierwsze wiemy co jemy i smakują naprawdę świetnie. Polecam!




























Składniki (na 6 bułeczek i chleb lub ok. 15-18 bułeczek):

Zaczyn:

25 g drożdży świeżych
2 łyżki mąki ryżowej
3 łyżki cukru trzcinowego
120 ml ciepłej wody

150 g mąki bezglutenowej (Schar)
100 g mąki ziemniaczanej
50 g mąki ryżowej
50 g mąki migdałowej (zmielonych migdałów)
2 jajka
2-3 łyżeczki soli (polecam różową)
2-3 łyżki oleju rzepakowego
ok. 200 g gęstego jogurtu (polecam wegański z nerkowców)

sezam do posypania


 
 




Składniki na zaczyn łączymy, mieszamy i odstawiamy do lekkiego spulchnienia. Odważamy resztę składników i łączymy z zaczynem. Delikatnie, ale dokładnie mieszamy i przekładamy do sylikonowych foremek lub glinianych kokilek wysmarowanych tłuszczem (nieco więcej jak połowę wysokości). Wierzch zwilżamy wodą i wygładzamy, posypujemy sezamem. Odstawiamy do wyrośnięcia (u mnie ok. 1,5 godziny).




 




Piekarnik rozgrzewamy do ok. 230'C. Wstawiamy do tak nagrzanego i zapiekamy ok. 5-7 minut, następnie zmniejszamy temperaturę do ok. 200'C, później do 190' i pieczemy ok 30 min. Po tym czasie możemy wyjąć bułeczki z foremek i jeszcze 10 min piec w niższej temperaturze (ok. 170'), żeby odparowały. Kroimy po ok. 20 min.



 




Najlepiej smakują świeże. Smacznego!


 



 

Przepis na wegańskiego burgera z ciecierzycy znajdziecie tutaj KLIK.













8 komentarzy:

  1. wow, wygląda super, świetny przepis

    OdpowiedzUsuń
  2. Kuszą swoim wyglądem, mniam :)

    OdpowiedzUsuń
  3. ale piękne te bułeczki! Muszę zrobić córce do przedszkola ;) a czy taką mąkę bezglutenową można zastąpić po prostu gryczaną?

    OdpowiedzUsuń
  4. a czy można zastąpić czymś mąkę ryżową?
    Synek ma alergię na ryż

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Kazda inna bezglutenowa, nie polecam tylko jaglanej, z ciecierzycy, ani amarantusowej, bo nie beda pasowaly do tych buleczek,
      pozdrawiam

      Usuń
  5. Hej ;) wlasnie czegos takiego szukam od 2 dni!!!! Maka bezglutenowa Schar, ktora dokladnie? Do chleba B ? Czy nalesnikowa.

    Okej moze byc slonecznikowy?

    Jogurt moze byc sojowy, kokosowy? Gdzie Ja znajde z nerkowcow ;(

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja jutro właśnie będę robiła na pewno z innych składników bo praktycznie nic z tych produktów nie mam ;) może być inny jogurt, a mąkę zawsze kupuje tą z przewagą ryżowej czyli Uniwersal w Rossmannie jest na pewno.

      Usuń
  6. czym można zastąpić mąkę migdałową?

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...