piątek, 19 września 2014

Grillowany bakłażan podany z ziołowym risotto ze świeżą miętą i pomidorowym sosem, a la dolmades.




Po wakacjach pokochałam risotto w każdej postaci i żałuję że nie wpadłam na to wcześniej, by makarony zastąpić ryżem. Lubicie włoskie pasty, a nie możecie lub nie chcecie spożywać glutenowych produktów - zamieńcie w swoich ulubionych przepisach makaron na ryż - sprawdza się w każdym przypadku. Mi nawet smakuje lepiej, a przy okazji nadaje się świetnie do faszerowania warzyw lub liści. Dzisiaj podaję przepis na moje ulubione risotto ziołowe z dużą ilością świeżej mięty jak w greckich dolmades


Składniki:

risotto:

ryż - mój ulubiony jaśminowy
sól (polecam różową)
czosnek 3-4 ząbki
oliwa z oliwek virgine ok. 50 ml
dużo świeżej posiekanej mięty
dużo świeżej posiekanej kolendry
2 duże łyżki zielonego pesto
łyżka śmietankowego sera koziego


bakłażan:

bakłażan
ząbek czosnku
sól
oliwa z oliwek (najlepsza do bakłażana z suszonych pomidorów)
pieprz kolorowy
bazylia

sos pomidorowy:

passata pomidorowa/koncentrat + woda
2 ząbki czosnku
świeże lub suszone zioła: bazylia, oregano, pieprz kolorowy
sól do smaku


 do posypania tarty ser typu parmezan







Ryż najbardziej lubię gotowany w podwójnej ilości wody bez soli - mogę go wykorzystać również do słodkich deserów. Kiedy się ugotuje mieszam jeszcze ciepły ze wszystkimi składnikami, w tym przeciśniętym przez praskę czosnkiem i posiekanymi drobno ziołami. Takie risotto smakuje również świetnie w zestawieniu z grillowaną cukinią.



Bakłażana na ok. 30 min przed grillowaniem myjemy, kroimy w plastry i oprószamy mocno solą, pozostawiamy, by puścił gorzki sok, który pod koniec odsączamy i osuszamy ręcznikiem papierowym. Następnie przyprawiamy i polewamy obficie oliwą. Znów pozostawiamy na chwilę, by aromaty się przegryzły. Układamy na rozgrzanym grillu i smażymy z obydwu stron.

Sos robimy w mieszając wszystkie składniki i zagotowując lub pozostawiamy surowy w postaci salsy, można wtedy dodać krojonego pomidora. 



 



Polecam na każdą okazję!



1 komentarz:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...