wtorek, 23 grudnia 2014

Piernik bezglutenowy. Z Buraczkami. Najlepszy.




Jeśli jeszcze nie upiekliście piernika to musicie spróbować tego przepisu koniecznie. Ciasto jest mocno wilgotne, czekoladowe, korzenne, idealne i zawsze wychodzi. Buraczki są tu niezbędnym składnikiem, podkreślają smak całości i nadają mięsistej, wilgotnej konsystencji.




 Składniki:
ok. 220 g upieczonych/uparowanych buraczków
4 jajka
60 g oleju ryżowego
pół kubka cukru trzcinowego lub kokosowego + łyżka cukru z wanilią
6 łyżeczek kakao
6 łyżek mąki ze zmielonych migdałów
3 łyżki mąki Schar (na bazie mąki ryżowej)
5 łyżek mąki gryczanej
1 łyżka mąki ziemniaczanej
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia bio (z kamieniem winnym)
skórka pomarańczowa (2 łyżki)
55 g rozdrobnionej gorzkiej czekolady (dodałam z Lidla z drobinkami karmelu)
łyżka konfitury żurawinowej
przyprawy: 2 łyżki przyprawy do piernika, 2-3 czubate łyżeczki imbiru mielonego, łyżeczka cynamonu, pół łyżeczki gałki muszkatołowej




Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli. Cukier ubić z żółtkami na puszysty krem, a buraczki zmielić z olejem i połączyć 3 masy. Ciasto powinno być puszyste i lekkie, dlatego mąki należy dodawać stopniowo zostawiając sobie rezerwę. Dodawać łyżką mąki, proszek i przyprawy. Dokładnie wymieszać i dodać konfiturę żurawinową. Na koniec rozdrobnić czekoladę wraz ze skórką pomarańczową i dodać do reszty, jeszcze raz wymieszać. Piec ponad  godzinę (ok. 1h20min) w 170'C. Pod koniec można przykryć ciasto z góry folią aluminiową, żeby się nie spaliło i zmniejszyć temp. 




To najlepszy piernik jaki jadłam kiedykolwiek! Należy go przechowywać w temp. pokojowej lub w chłodnym pomieszczeniu (nie w lodówce) pod przykryciem, najlepiej w zamykanej paterze. Najlepszy na drugi dzień i wciąż idealny przez kilka dni, ale chyba u nikogo tyle nie poleży ;)




Polewę zrobiłam z gorzkiej czekolady z łyżką masła, syropu z daktyli i łyżeczką sproszkowanego chilli.



4 komentarze:

  1. jak zwykle świetna i zdrowa propozycja!

    OdpowiedzUsuń
  2. Świetny przepis, na pewno w przyszłości skorzystam :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Radosnych Świąt i dużo odpoczynku:)

    OdpowiedzUsuń
  4. A te jajka da się czymś zastąpić?

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...