czwartek, 29 stycznia 2015

Omlet śródziemnomorski, ze szpinakiem, fetą i pomidorkami.




Weekend to dobra okazja i wystarczający powód żeby zjeść lepsze śniadanie. Tym razem polecam oszczędny omlet, bo tylko z dwóch jajek, za to z mnóstwem dodatków, które razem smakują wyśmienicie. 






 Składniki:

2 jajka
łyżka mąki bezglutenowej
2-3 łyżki startego parmezanu
garść listków szpinaku baby
kilka koktajlowych pomidorów
ok. 30 g sera koziego typu feta
2 plasterki ulubionej wędliny (opcjonalnie)
2 ząbki czosknu
świeża bazylia zielona i kolendra
papryczka chilli w oliwie
pieprz kolorowy
sól
oliwa/olej do smażenia






Szpinak umyć i wrzucić na odrobinę rozgrzanego oleju, dodać 2, przeciśnięte przez praskę, ząbki czosnku, posolić i zamieszać. Dusić przez chwilkę, dodać przekrojone na pół pomidorki i jeszcze chwilkę poddusić. Dodać pokrojoną w kostkę fetę i pokrojoną w paski wędlinę. W kubku roztrzepać jajka z pieprzem, solą, papryczką chilli i parmezanem. Zalać masą jajeczną składniki na patelni, oprószyć świeżymi ziołami i zapiekać przez chwilę na małym ogniu pod przykryciem. 


 


Przekroić na pół i podawać złamany z odrobiną masła bazyliowego.





6 komentarzy:

  1. Wspaniały! :O Muszę go jutro zrobić :) Ładne zdjęcia ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. omlet wygląda lepiej niż jakaś pizza :D

    OdpowiedzUsuń
  3. Zakochałam się! Wygląda obłędnie :)

    OdpowiedzUsuń
  4. aaaa pychotaa:))) bedzie i umnie;)

    OdpowiedzUsuń
  5. Wygląda przepysznie! Szybko się robi, a jaka pychota :))

    OdpowiedzUsuń
  6. Zrobiłam też w wersji z bakłażanem, mozzarellą i suszonymi pomidorami, również polecam! :)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...