czwartek, 12 lutego 2015

Bezglutenowe kruche ciasteczka serduszka. Bez cukru, bez masła, bez glutenu. Z imbirem.




Na wzór moich ulubionych orkiszowych ciasteczek serduszek zrobiłam bezglutenowe. Wyszły pysznie. Bardzo długo przechowują się w dowolnym naczyniu z pokrywką (nie musi być szczelnie zamykane). Możecie udekorować je lukrem, posypką, płatkami migdałów lub przełożyć ulubionym dżemem lub curdem. 





Składniki:

150 g mieszanki bezglutenowej M&S (jest zupełnie naturalna, bez skrobi kukurydzianej)
100 g mąki gryczanej
60 g mąki ziemniaczanej
60 g oleju kokosowego
1 jajko
70 g syropu z daktyli lub ryżowego
40 g czekolady gorzkiej lub surowego kakao
15 g cukru z prawdziwą wanilią lub wanilii z ksylitolem
2 łyżeczki mielonego korzenia imbiru
1 łyżka skórki pomarańczowej
1 łyżeczka proszku do pieczenia bio




Czekoladę i skórkę pomarańczową lekko rozdrobnić. Dodać jajko, olej kokosowy, mąki wymieszane z proszkiem i imbirem, na koniec dodać syrop słodowy i cukier z wanilią. Dokładnie wyrobić ciasto. Odrywać kawałki i wałkować na desce oprószonej lekko mąką. Ciasto jest bardzo plastyczne, nie powinno się kleić - jest jak plastelina. Wycinać dowolne kształty. Ułożyć na blasze wyścielonej papierem do pieczenia i piec w ok. 180'C przez 7-11 minut - czas musicie ustalić sami - w zależności od tego jakiej grubości są Wasze ciasteczka. 




Bardzo polecam jako pyszną i zdrową alternatywę pszennych ciastek kruchych.


10 komentarzy:

  1. Ale fajne!! Robie w weekend! ... tylko mialam robic ptysie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ale fajne!! Robie w weekend! ... tylko mialam robic ptysie :)

    OdpowiedzUsuń
  3. szczególnie podoba mi się ten dodatek syropu daktylowego :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Její jedinečná forma chleba. Líbí se mi

    OdpowiedzUsuń
  5. jak bez cukru, jeśli cukier jest w składzie? :/

    OdpowiedzUsuń
  6. czym można zastapic mąke M&S? Może być Schar? Ania

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...