poniedziałek, 9 lutego 2015

Ptysie bezglutenowe. Najlepsze, puszyste i mięciutkie. Bez glutenu, masła i cukru.


To moje kolejne podejście do bezglutenowych ptysi. Tym razem wyszły idealne i tego przepisu będę się trzymała i nie będę szukała lepszego, bo lepszych sobie po prostu nie wyobrażam. Są idealnie wyrośnięte, nie zawierają masła, glutenu i oczywiście cukru. Możecie przełożyć je czym tylko chcecie. Polecam!




Składniki:

na ok. 20 małych ptysi

125-130 ml wody
szczypta soli
45 g stałego oleju kokosowego
100 g mąki bezglutenowej (Schar na bazie ryżowej)
25-30 g mąki owsianej bezglutenowej
2 jajka



Wodę zagotować z olejem i szczyptą soli, na wrzątek wsypać mąki, mieszać i gotować aż ciasto oddzieli się od ścianek, będzie gładkie i lśniące. Wystudzić, następnie dodać jajka i zmiksować na gładkie lepkie ciasto. Przełożyć do szprycy lub rękawa cukierniczego. Robić ślimaczki (ok. 4-5 cm) na blasze wyłożonej papierem w odstępach, bo ptysie urosną. Wstawić do nagrzanego do 200'C piekarnika i piec 25-30 min. Wyjąć od razu z piekarnika i wystudzić.

  
Przekładać ulubionym kremem. Jeśli szukacie pomysłów na wegańskie kremy do deserów polecam skorzystać z moich przepisów KLIK

Najlepiej smakują na drugi dzień przechowywane w zamkniętym pojemniku w chłodnym miejscu.


13 komentarzy:

  1. Witam, zapraszam Cię na zakupy do naszego zdrowego, ekologicznego sklepu :) http://hh-life.pl/shop/

    OdpowiedzUsuń
  2. O matko, nie będę mogła dzisiaj się skupić :)

    OdpowiedzUsuń
  3. jejuuu te ptysie wygladają niesamowicie! będę robić na pewno! gratuluję! :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Czy można dodac zwykłą mąkę

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Lepiej z tego przepisu http://zdrowoinatemat.blogspot.com/2013/01/ptysie-orkiszowe-na-oleju-kokosowym-bez.html

      Usuń
  5. Tez jestem bardzo ciekawa, czy można zwykłą? Proszę o odpowiedź

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. W tej wersji robiłam tylko z mąkami b/g, które zazwyczaj zachowują się inaczej niż mąka pszenna i wymagają innych warunków i proporcji.. Na blogu jest jeszcze przepis na ptysie z mąką orkiszową, ten na pewno można zrobić ze zwykłą.

      Usuń
  6. oj zjadłabym., musze wyprobowac ten przepis :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Hmm wszystko pięknie brzmi
    Ale nie zawsze można ustawić dietę a wiem cos o tym bo zazwyczaj dietetyk u mnie załamuje ręce ...

    OdpowiedzUsuń
  8. Jakich mąk bezglutenowych mogę użyć? nie mam gotowej mieszanki.

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...