wtorek, 31 marca 2015

Jagielnik - sernik bez sera - z kaszy jaglanej. Na zimno.

 


Kolejna odsłona "sernika" z jaglanki. Jak zwykle pyszny, pożywny i zdrowy. Dziś, na mocno czekoladowym spodzie, z kajmakową polewą. Ja, tym razem - sernik ze zdjęcia - do masy kajmakowej użyłam orzechów nerkowca - ale zdecydowanie wolę karmel z migdałami lub orzechami arachidowymi, więc wybór należy do Was, w przepisie jednak podaję wersję z tą krówką KLIK, lekko rozrzedzoną mlekiem kokosowym.  Możecie zrobić również z owocową frużeliną, np. wiśniową albo polewą czekoladową. Do masy sernikowej można dodać ulubione bakalie lub owoce.




Składniki:
(na tortownicę ok. 17 cm)

spód

100 g ugotowanej jaglanki
40 g daktyli suszonych bez pestek
60 g nerkowców
1-1,5 łyżki kakao
1 łyżka cukru kokosowego

masa "sernikowa"

0,5 kubka nerkowców
mleko kokosowe (użyłam takiego do picia 3%, ale chyba jeszcze lepiej zastygnie z takim z puszki)
ok. 560 g ugotowanej kaszy jaglanej (na miękko)
sok z 3 mandarynek
łyżka skórki pomarańczowej
2 łyżki cukru kokosowego
2 łyżki erytrolu
miąższ wanilii

masa kajmakowa

100 g migdałów blanszowanych
80 g daktyli suszonych
ok. 1-2 łyżki mleka kokosowego 3% lub innego roślinnego (wg uznania - konsystencja)

wiórki czekoladowe do oprószenia





Nerkowce przeznaczone na masę sernikową namoczyć w mleku kokosowym tak, żeby dopełnić kubek do ok. 3/4 i pozostawić na czas przygotowywania spodu.




Składniki na spód połączyć zaczynając od nerkowców i daktyli - rozdrobnić (w robocie kuchennym/blenderze) , dodać kaszę i resztę i ponownie zmielić żeby składniki dokładnie się połączyły, ale nie na gładką masę, tylko lekko grudkowatą. Wyłożyć tortownicę i schłodzić w lodówce. 




W tym czasie nerkowce z mlekiem kokosowym zmielić na gładko i dodać pozostałe składniki (słód dowolny i dowolna ilość wg uznania), mielić jak najgładziej, w razie potrzeby dodać odrobinę więcej mleka lub soku z mandarynek, ale masa musi być gęsta, żeby w lodówce zastygła na "sernik". Wyłożyć na schłodzony spód i ponownie schłodzić (ja zostawiłam na noc, a następnego dnia wyłożyłam daktylowy kajmak.




Składniki na masę kajmakową mielimy dość gładko, ale trzeba uważać, by z migdałów nie zdążył oddzielić się olej, masa musi być zwarta i jednorodna, ale lekko grudkowata, z cząsteczkami migdałów. Na koniec wyłożyć "kajmak" na masę sernikową, oprószyć startą czekoladą gorzką i ponownie schłodzić. Sernik najlepiej smakuje i kroi się na 2-3 dzień. 


8 komentarzy:

  1. Robiłam już sernik z nerkowców ale z kaszą jaglaną jeszcze nigdy. Wygląda obłędnie - jak najprawdziwszy sernik z sera :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Wspaniały! Miałam zamiar przygotować na święta nieco inny sernik z jaglanki, ale w tym momencie zmieniłam plany:) Pozdrawiam serdecznie!

    OdpowiedzUsuń
  3. ja po prostu uwielbiam takie ciasta, z ugotowaną kaszą jaglaną, nerkowcami, mleczkiem kokosowym... tylko zanim je zrobię zjem po drodze połowę masy zazwyczaj :D

    OdpowiedzUsuń
  4. To ciasto idealnie pasuje do filozofii " Zdrowo i smacznie" - obłędny "sernik", który wygląda na bombę kaloryczną, a jest jego przeciwnością! Cudowności :):)

    OdpowiedzUsuń
  5. Bardzo kuszący sernik :) Idealny dla miłośników kaszy jaglanej :)

    OdpowiedzUsuń
  6. A co to erytrol?

    OdpowiedzUsuń
  7. ile potrzeba mleka koksowego do masy sernikowej?

    OdpowiedzUsuń
  8. Niestety nie lubię sernika
    Pozdrawiam,
    fit-healthylife.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...