piątek, 27 marca 2015

Wegański krem jak MONTE. Czekoladowo-orzechowo-mleczny. Bez cukru, bez mleka, bez glutenu.



Na moim blogu były już "serki" a la Danonki, które są hitem wśród naszych smakołyków na podwieczorek, a teraz przyszedł czas na pyszny i zdrowy krem orzechowo-mleczny zrobiony na wzór deseru Monte. 




Specjalnie kupiłam jedną sztukę oryginału, żeby mieć ładne pudełeczko, ale był problem co zrobić z zawartością... Może skład nie jest bardzo sztuczny, ale też mało wartościowy, bo główne składniki to mleko (50%), zaraz po nim śmietana i cukier, a orzechów jest aż 0,5%.






Nasz krem to samo zdrowie. Jest bardzo pożywny, dostarcza wielu składników mineralnych, witamin i dobrych tłuszczów. Nie zawiera mleka, śmietany, cukru, glutenu ani aromatów, jedynie orzechy mogą stanowić problem dla alergików, ale przede wszystkim jest nieziemsko pyszny, no i można się zajadać bez opamiętania. 





Składniki:

ok. szklanka ugotowanego ryżu jaśminowego
ok. 260 ml mleka kokosowego 3%/innego roślinnego
80 g orzechów nerkowca
30 g migdałów blanszowanych
ok. 7-8 daktyli suszonych
sok z 1 mandarynki
1 łyżka kakao




Orzechy (migdały i nerkowce) zblenduj gładko z mlekiem. Kiedy nie będzie grudek dodaj daktyle i dalej blenduj na gładko, dodaj sok z mandarynki i ryż i jeszcze raz zblenduj najgładziej jak się da - polecam Thermomix - potrafi zrobić jednolity, gładki mus. Odłóż część kremu do miseczki, a do reszty dodaj łyżkę stołową kakao i ponownie zblenduj. Można zajadać od razu, albo po schłodzeniu. W lodówce można przechowywać przez kilka dni.




15 komentarzy:

  1. super pomysł, na ile to jest porcji? moje dziecko jeszcze chyba małe na większą ilość mleka kokosowego, ale w zmniejszonych proporcjach wykorzystamy na pewno :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Może 3-4 takie jak opakowanie.. Nie użyłam do tego pełnego mleka kokosowego (takiego jak w puszce), tylko "napoju" z mlekiem kokosowym, takiego jak ten http://zdrowykielek.pl/product_info.php?products_id=747

      Usuń
  2. Odpowiedzi
    1. Jaśminowy czyli ryż o białym kolorze z lekkim aromatem kwiatów. Ma słodkawy posmak dzięki czemu nadaje się do deserów, ale do mięs też pójdzie :)

      Usuń
    2. Jest jaśminowy biały, czyli bez łuski i jaśminowy pełnoziarnisty.

      Usuń
    3. Ja bardzo lubię ten biały za jego delikatność, ale można użyć dowolnego.

      Usuń
  3. nie wierzę, ale cudooo!!! absolutnie uwielbiam! <3

    OdpowiedzUsuń
  4. ojej musi to być pyszne:D

    OdpowiedzUsuń
  5. Ja natomiast, w celu zbliżenia się do oryginału, zastąpiłbym migdały orzechami laskowymi :) ale to tylko taka moja fanaberia :) a pomysł i przepis SUPER! na bank skorzystam, dzięki!

    OdpowiedzUsuń
  6. Uwielbiam monte :)
    Pozdrawiam,
    fit-healthylife.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  7. Zrobiłam, dość dobry i pewnie jeszcze zrobię, ale koło Monte to nawet nie stało. Jest bardzo sycące i na prawdę orzechowe. Chciałam jeszcze spróbować krem Bueno, ale obawiam się, że również batonika nie będzie przypominał. Ogólnie Twoja strona wydaje się być bardzo ciekawa, a Ty masz ogromną wiedzę. Jeszcze tu poszperam:) pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  8. Można czymś zastąpić daktyle? Jakoś nie są moim ulubionym słodzikiem..

    OdpowiedzUsuń
  9. Z monte tobto ma niewiele wspólnego, monte ma ochechow laskowych smak i czekolady. A tu nie ma ani laskowych , ani kakao. Próbowałam, jest dobre, ale nie smakuje kompletnie jak monte.

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...