środa, 1 kwietnia 2015

Najlepsza pizza bezglutenowa. Z jajkiem, szpinakiem i pomidorami.



Mam już swoje ulubione, niezawodne, bezglutenowe ciasto na pizzę. Jest w sam raz wyrośnięte, brzegi są pulchne, mięciutkie z idealnie chrupiącą skórką, a środek dobrze wypieczony, ale niezbyt wysoki. Zaraz po mojej ulubionej pizzy ze szpinakiem i gruszką ustawia się właśnie ta: ze szpinakiem (tym razem mrożonym), jajkami i pomidorami. Jest pyszna, doskonała na co dzień jak i od święta. 




Składniki
na jedną dużą blachę

ciasto;

300 g mąk (mix Schar na bazie mąki ryżowej, mąka gryczana w równych proporcjach)
ok. 220 ml ciepłej wody
1,5 łyżeczki różowej soli
2 łyżeczki cukru nierafinowanego
2 łyżki oliwy/oleju (dałam ryżowy)
25 g drożdży świeżych/7 g suchych




sos:

2 łyżki koncentratu pomidorowego
rozrzedzić wodą, żeby była odpowiednia konsystencja 
2 ząbki czosnku
oregano (plus inne zioła z kuchni włoskiej wg uznania)
pieprz
sól
łyżka oliwy



farsz:

ser mozzarella
pomidory świeże
szpinak (świeży lub mrożony)
cebula
świeże zioła (kolendra, bazylia, oregano)
jajka 4-5 sztuk
pieprz, sól




Ciasto wyrabiać (najlepiej w melakserze ok. 2 min - w Theromixie na trybie interwałowym do ciasta), rozprowadzić na blasze wyścielonej papierem do pieczenia, tak by brzegi były nieco grubsze od środka i wstawić do piekarnika nagrzanego do ok. 40'C i pozostawić na ok. 20 min. 




W tym czasie przygotować sos i resztę składników. Kiedy ciasto podrośnie rozprowadzić sos i oprószyć serem. 




Szpinak podsmażyłam z ząbkiem czosnku, solą i pieprzem. Rozprowadzić szpinak na powierzchni sera.




Ułożyć pokrojone i obrane ze skórki pomidory i oprószyć cebulką i rozbić jajka, tak by nie uszkodzić żółtka - chyba, że chcemy, by i ono się rozlało na większej powierzchni. Jaka można również wbić po 10 minutach pieczenia. Jajka można oprószyć solą i pieprzem. 




Wstawić pizzę do piekarnika nagrzanego do 220'C i piec ok. 20 min, zmniejszając co 5 minut do ok. 200-190 pod koniec.




Po wyjęciu odczekać chwilkę przed krojeniem, by ciasto lekko odparowało. Polecam - to najlepsza pizza bezglutenowa jaką jadłam - a na pewno posmakuje również miłośnikom tradycyjnej włoskiej. 


2 komentarze:

  1. o matko, takie coś chodziło za mną ! :O :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Uwielbiam taką pizze. Omg. Już jestem głodna :)
    Pozdrawiam,
    fit-healthylife.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...