środa, 20 maja 2015

Ulubione naleśniki bez glutenu i mleka.





Kolejna odsłona naleśników bez glutenu i mleka. Te od jakiegoś czasu nie mają sobie równych. 
Są delikatne, mięciutkie, na brzegach chrupiące, po prostu idealne i pyszne.




Składniki:

ok. pół szklanki mleka roślinnego
1 jajko
5-6 większych łyżek mąki b/g (mixu lub mixu z łyżką mąki gryczanej i ziemniaczanej - te drugie są bardziej zwarte
chlust oleju - ok. 2 łyżki (najlepiej ryżowego)
od 0,5 do 1 kubka wody (zależy od użytych mąk)

odrobina dowolnego słodu (syropu albo cukru nierafinowanego)
otarta skórka pomarańczowa
cynamon
miąższ wanilii

olej do natłuszczenia patelni (polecam kokosowy - praktycznie się nie przypala)





Jajko zmiksować z mlekiem, dodać mąki, ponownie zmiksować, dodać olej i powoli dodawać wodę, ciasto powinno mieć konsystencję lejącej się śmietany lub gęstego mleka skondensowanego.
Dodać przyprawy i ponownie zmiksować, przed każdym nabraniem ciasta należy dokładnie zamieszać całość. Chochlą wylewać ciasto na rozgrzaną i zwilżoną olejem patelnię, smażyć na średnim ogniu z obydwu stron.





Podałam z tartym jabłkiem, truskawkami i jogurtem.


3 komentarze:

  1. i przyozdobione pysznymi truskawkami- to już taka kropka nad "i" :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Sezon z truskawkami rozpoczęty, ale muszę spróbować z tymi naleśnikami :)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...