wtorek, 13 października 2015

Dyniowa zarzucajka, zacierka. Zupka z dyni.



Jeśli macie upieczoną dynię lub trochę miąższu w innej postaci, to zachęcam do zrobienia bardzo prostej i smacznej, lekkostrawnej zupki - zacierki, albo zarzucjaki, jak kto woli - nie tylko dla maluchów.





Składniki:

bulion warzywny
ugotowane marchewki ok. 3 sztuk średnich, pietruszka i seler
puree z dyni - najlepiej pieczonej (jeśli z dyni hokkaido to wraz ze skórką)
2 jajka
3-4 łyżki mąk (może być mix gryczanej z ziemniaczaną lub inne)

przyprawy: sól (polecam różową himalajską), cynamon, gałka muszkatołowa, odrobina curry, słodkiej i ostrej papryki 

opcjonalnie tarty ser kozi i natka pietruszki do podania





Jajka miksujemy z dynią i przyprawami i wykładamy łyżką na gorący bulion z dodatkiem rozdrobnionych/startych ugotowanych warzyw. Mocno nie mieszajmy, żeby kluseczki się za bardzo nie rozpadały, bo są dość delikatne.


4 komentarze:

  1. może dzisiaj zrobię, bo kupiłam 3 dynie, no i chyba trochę za dużo :) tyle rzeczy z niej już zrobiłam, że nie mam już pomysłów...

    OdpowiedzUsuń
  2. Zacieru z dyni jeszcze nie jadłem, ale muszę spróbować :)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...