środa, 28 października 2015

Jaglanka jak BANOFFEE. Zdrowe ciasto na śniadanie. Pokochaj kaszę jaglaną.



Toffi, banany, czekolada i do tego kleks z bitej śmietany... To właśnie smaki banoffee. Miłośnicy bananów na pewno mu się nie oprą. Ja oczywiście zaproponuję nieco zdrowszą wersję tego deseru, bo bez masy kajmakowej, za to z daktylami i migdałami, których połączenie bardzo przypomina smak karmelu. A zamiast bitej śmietany - bita śmietanka kokosowa. Podstawą oczywiście będzie czekoladowa jaglanka. 





Składniki:

80 ml suchej kaszy jaglanej
180 ml wody
łyżeczka kakao
łyżeczka cukru kokosowego

karmel:

daktyle suszone bez pestek (ok. 100 g)
migdały/nerkowce/inne orzechy (ok. 120 g)
niecała łyżeczka surowych ziaren kakao (opcjonalnie)

banan

gęsta śmietana kokosowa
odrobina ulubionego słodu
miąższ wanilii




Kaszę uprażyć lekko na małej (stalowej) patelence lub w szerokim, najlepiej płytkim i małym garnuszku.  Dodać kakao i cukier, zmieszać i zalać wodą, zamieszać ponownie. Przykryć i na najmniejszym ogniu gotować ok. 15 min. (ja jeszcze przystawiam ciężkim naczyniem, żeby dociążyć pokrywkę, by kasza się dobrze uparowała). Po 15 min. wyłączyć gaz i pozostawić jeszcze na kilka chwil pod przykryciem. Migdały lub inne orzechy zmielić z daktylami i kakao bardzo drobno (żeby masa zaczęła się kleić i była grudkowata ale jednorodna). Schłodzone mleko kokosowe podzielić na gęstą śmietankę i wodę. Śmietankę ubić, dosłodzić wg smaku i dodać wanilię. Wyłożyć do miseczki ugotowaną jaglankę, podawać z bananem, karmelem daktylowo-migdałowym i kleksem bitej śmietany kokosowej. Całość oprószyć kakao.


3 komentarze:

  1. Ale masz pomysły na jaglankę! Są po prostu wspaniałe! Kolejna i znów bardzo smaczna :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Jak jeszcze raz ktoś powie, że takie śniadania jaglanki, czy owsianki są nudne i niesmaczne to biada mu! super pomysł :)

    OdpowiedzUsuń
  3. no proszę, te smaki sa genialne- a u mnie dzisiaj ciasto banoffiee pie bez pieczenia w zdrowym wydaniu :)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...