wtorek, 20 października 2015

Marchewkowa jaglanka z kremem a la mascarpone z nerkowców i pomarańczy. Zdrowe ciasto na śniadanie. Pokochaj kaszę jaglaną.




Oj jaglanka wiele twarzy ma... mam nadzieję, że pomysłów na te słodkie śniadania mi nie zabraknie, a w razie czego pomożecie. Kolejna odsłona o smaku ciasta marchewkowego z nutą pomarańczy i korzennych przypraw. Marchewkowe love...  <3 Pyszności!





Składniki:

ok. 80 ml suchej jaglanki
180 ml płynu (wody z sokiem z połowy pomarańczy)
średnia marchewka
małe jabłko
przyprawa do piernika (szczypta)
cynamon - łyżeczka
ziarenka laski wanilii
rozdrobnione: 2 daktyle, 2 orzechy dowolne, kilka nerkowców, łyżka wiórków lub płatków kokosowych 

śliwki
sok z połowy pomarańczy

krem a la mascarpone:

garść nerkowców 
sok z 1 pomarańczy
2 łyżeczki syropu klonowego




Jabłko i marchewkę należy rozdrobnić jak najdrobniej (albo na tarce lub blenderem/melakserem). Kaszę uprażyć, przyprawić i zmieszać z tartą marchewką z jabłkiem i daktylami z orzechami, zalać wodą z sokiem - dobrze, żeby płynu było trochę więcej, wtedy kasza szybciej się uparuje ok. 20 min). Przykryć i gotować na najmniejszym ogniu w płytkim garnku lub małej patelni. Można dodatkowo obciążyć pokrywkę, żeby zwiększyć ciśnienie.





W międzyczasie nerkowce zalać sokiem z pomarańczy i odstawić na chwilę. Usmażyć śliwki z sokiem pomarańczowym. Zblendować nerkowce z sokiem i syropem klonowym, można jeszcze na chwilkę wstawić do zamrażarki, żeby krem zgęstniał. Jak kasza się ugotuje wyłożyć na talerz. Podawać ze śliwkami, kremem i płatkami migdałów. Na zdrowie!


3 komentarze:

  1. jaglankę na słodko uwielbiam w każdym wydaniu, ale ten krem z nerkowców.... mogłabym go jeść tonami! :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. My też uwielbiamy szkoda, że nerkowce nie są trochę tańsze ;)

      Usuń
  2. Nie mogę takich przepisów przeglądać o tej porze! :D

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...