piątek, 9 października 2015

Puszysta pizza gryczana. Najlepsza. Ze szpinakiem i gruszką.



Nasza ulubiona pizza gryczana. Jeśli jeszcze ktoś nie przekonał się do mąki gryczanej, zachęcam
do zakupienia i poeksperymentowania z tą wspaniałą mąką jako zamiennikiem mąki pszennej/żytniej. Wszystko z użyciem tej mąki (w odpowiednich proporcjach z wodą - zawsze więcej wody niż do mąki pszennej) wychodzi pulchniutkie, mięciutkie, pyszne i przede wszystkim zdrowe. Dodatkowo w okresie zimowym mąka ta sprawdzi się podwójnie, bo doskonale rozgrzewa organizm.


Składniki  (na 1 blachę):
300 g mąki gryczanej (może być z dodatkiem mąki ziemniaczanej lub ryżowej, wtedy należy odjąć część gryczanej i zastąpić inną)
260-80 ml ciepłej wody
25 g drożdży świeżych lub 7g suszonych
2 łyzki oliwy
1-2 łyżeczki cukru nierafinowanego
1-2 łyżeczki soli 




Sos:
koncentrat/przecier pomidorowy rozcieńczony wodą
przeciśnięte 2 ząbki czosnku
oregano
bazylia
suszone pomidory
oliwa


Farsz:
szpinak świeży/mrożony
gruszki
cebula dowolna
mozzarella




Składniki na ciasto wyrobić. Powinno mieć konsystencję gęstej śmietany. Rozprowadzić na blasze wyścielonej papierem do pieczenia i pozostawić pod przykryciem do spulchnienia (ok. 30 min
w ciepłym miejscu).
Kiedy podrośnie, delikatnie (ciasto jest bardzo delikatne z pęcherzykami powietrza trzeba uważać, żeby nie naruszyć za bardzo powierzchni) na powierzchni rozprowadzić sos i ułożyć składniki (porwane listki szpinaku, plasterki gruszki i piórka cebulki). Wstawić do piekarnika nagrzanego
do ok. 220'C. Od razu można zmniejszyć temp do ok. 210 a później jeszcze do 200 i piec ok. 20 min. 
Po 20 min, otworzyć i rozsypać startą lub zmieloną mozzarellę i ułożyć na niej plastry sera koziego. 


Zapiekać jeszcze przez kilka minut (do rozpuszczenia sera). 


Pyszna podana ze świeżą rukolą.

3 komentarze:

  1. z mąki gryczanej nie jadłam, próbowałam za to z pełnoziarnistej i też smakowało :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Pięknie wyrosła :) Chleb z mąki gryczanej już piekłam, ale pizzy nie próbowałam, ta naprawdę zachęca :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Odrobina zieleniny na pizzy nie dość, że poprawia smak to jest oczywiście zdrowa. Świetny przepis.

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...