piątek, 23 października 2015

Sernikowa jaglanka. Jak ciasto na śniadanie. Pokochaj kaszę jaglaną.




Była wersja sernikowej jaglanki bez sera, dla mnie przede wszystkim lżejsza i zdrowsza, jeśli chodzi o smak sernika to tak samo pyszna i sernikowa. Jednak dla wielbicieli tradycyjnego sernika obiecałam zrobić jaglankę z serem prawdziwym. Oto i jest! Bardzo kremowa i pyszna. 





Składniki:

80 ml suchej kaszy jaglanej
180 ml płynu (soku z pomarańczy i mleka kokosowego 3% lub innego lekko rozcieńczonego wodą)
ok. 100 g sera białego chudego
1 żółtko
łyżka syropu klonowego 
miąższ wanilii
skórka z pomarańczy
kilka malin świeżych lub mrożonych

dodatkowo:

szklanka malin mrożonych lub świeżych
ulubiony słód
miąższ wanilii




Ser rozdrobnić, zalać sokiem z pomarańczy z wybranym mlekiem i odrobiną wody, dodać żółtko i syrop klonowy oraz wanilię. Zmielić blenderem na gładko. Otrzymamy dość rzadką spienioną "śmietankę". Kaszę uprażyć lekko na małej (stalowej) patelence lub w szerokim, najlepiej płytkim i małym garnuszku. Zalać masą sernikową, wrzucić kilka malin (ok. 10) i zamieszać. Przykryć i na najmniejszym ogniu gotować ok. 30 min. (ja jeszcze przystawiam ciężkim naczyniem, żeby dociążyć pokrywkę, by kasza się dobrze uparowała). Po 30 min. wyłączyć gaz i pozostawić jeszcze na kilka chwil pod przykryciem do wchłonięcia płynu. 





W międzyczasie zmiksować maliny ze słodem (jeśli używamy mrożonych malin, dobrze jest taki sos zagotować). Wyłożyć sernikową kaszę do miseczki i podawać z sosem i świeżymi owocami. Dodatkowo można dodać karmelu bakaliowego lub roztopionej albo pokruszonej czekolady. To chyba najprostszy sernik na świecie.


5 komentarzy:

  1. Nigdy nie jadłem kaszy jaglanej, ale po takim wpisie muszę w końcu wypróbować
    Obserwuję :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Nigdy nie jadłem kaszy jaglanej, ale po takim wpisie muszę w końcu wypróbować
    Obserwuję :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Jak dla mnie,to super przepis na jaglanke. Uwielbiam kasze jaglana i twarog. Choc nigdy nie jadlam ich w duecie. Czas sprobowac;-).

    OdpowiedzUsuń
  4. Wygląda na bardzo smaczne. Po składnikach już czuję, że smakuje pysznie :D

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...