niedziela, 22 listopada 2015

Idealne kruche ciasteczka bezglutenowe. Pieguski z makiem.




Kolejne ukochane ciasteczka mojego synka. Cukier kokosowy możecie zastąpić rozdrobnionymi suszonymi daktylami w ilości ok. 10-15 sztuk, w zależności od tego jak słodko lubicie.




Składniki:

100 g mąki gryczanej
100 g skrobi ziemniaczanej
100 g mąki ryżowej Schar (uniwersalna, może być inna)
60 g cukru kokosowego (lub innego słodu)
1 łyżka maku
50 g oleju kokosowego
2 jajka
30 g skórki pomarańczowej/cytrynowej
przyprawy: imbir, anyż, goździki, cynamon, wanilia
łyżka jogurtu lub pół banana/purre z dyni
mąka do podsypania stolicy
łyżeczka proszku do pieczenia bio





Wszystkie składniki wyrobić na plastyczne ciasto. Powinno ładnie się wałkować i wykrawać. W razie potrzeby podsypać mąką, żeby się nie przyklejało. Wykrawać ulubione kształty i układać na blasze wyścielonej papierem do pieczenia. Piec w 180'C ok. 20 min. 




Polecam, ciasteczka są przepyszne i idealnie kruche. 


1 komentarz:

  1. Podkradam przepis;-). Zdrowa wersja ciasteczek,to jest to co uwielbiam. Super:-P.

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...