środa, 11 listopada 2015

Kruchy placek bezglutenowy z jabłkami i śliwkami. Na kruchym lekko bananowym spodzie. Bez glutenu i masła.




Jak już znalazłam przepis na idealny kruchy spód bez glutenu i masła KLIK, to teraz mogę sobie pozwolić na wariacje na jego temat. W planach wersja bez jajek, a dziś zamiast dyni - banan. 


Składniki:

1 banan (u mnie ok. 90 g)
100 g maki Shar na bazie ryżowej
150 g mąki gryczanej
40 g skrobi ziemniaczanej
50 g syropu daktylowego
10 g cukru trzcinowego z wanilią lub miąższ/ekstrakt wanilii
łyżeczka proszku
60 g oleju kokosowego
jajko plus żółtko
trochę cynamonu albo przyprawy do piernika

jabłka
śliwki
cynamon
skrobia ziemniaczana
białko plus łyżka cukru kokosowego

czekoladowa kruszonka

z tego przepisu  KLIK (wystarczy odłożyć trochę ciasta bananowego i dodać pozostałe składniki)




Ciasto wyrobić jak tradycyjne kruche, ja użyłam Thermomixa, ale możecie zrobić ręcznie w misce lub w innym robicie. Odłożyć ok 1/3 i dodać do niej pozostałe składniki do kruszonki (czekoladę wcześniej roztopić i wystudzić lub mocno rozdrobnić w blenderze). Ulepić kulę i schłodzić w lodówce na ok. 20 min. (nie jest to konieczne, ale ciasto jest lepsze). Wyłożyć na blaszkę lub inną formę, ponakłuwać widelcem. Piekarnik nastawić na ok. 170'C. Wstawić blszkę i popdpiec ok. 20 min. W tym czasie zetrzeć jabłka na tarce do kapusty (szatkownicy) dodać przekrojone na pół śliwki, cynamon, skrobię i zamieszać. Białko ubić na sztywno z łyżką cukru. Wyłożyć jabłka i śliwki na podpieczony spód, przykryć pianką i zetrzeć na tarce czekoladową kruszonkę. Piec jeszcze ok. 20 min w 170-180'C. Przed podaniem oprószyć przez sito cynamonem.




1 komentarz:

  1. bardzo fajna alternatywa dla tradycyjnego kruchego ciasta :)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...