poniedziałek, 30 maja 2016

Kasztanowe naleśniki paleo. Bez glutenu, zbóż, cukru i mleka. Pachnące cynamonem i pomarańczą.




Te naleśniki zachwycą każdego. Bez dwóch zdań są najlepsze, chrupiące, lekkie, bardzo łatwe w przygotowaniu i przepyszne.





Mąka otrzymywana z kasztanów jadalnych jest dość droga, ale naprawdę warto mieć taki zdrowy delikates u siebie w zapasach, jeśli najdzie Was ochota na coś szybkiego ale wyjątkowego.





Na zdrowie i smacznego!





Ciasto doskonale komponuje się ze skórką pomarańczową (polecam oczywiście home made) i z cynamonem.





U nas z różnym nadzieniem (preferujemy świeże banany, truskawki, jabłka, gruszki) i zawsze doskonałe.


 


Składniki:

2 jaka
5 łyżek mąki kasztanowej
100 ml mleka kokosowego  puszki z odrobiną śmietanki kokosowej (tej gęstej części) lub innego roślinnego
2-3 łyżki oleju do smażenia lub oliwy z oliwek
łyżka skórki pomarańczowej
łyżka cynamonu
odrobina jakiegoś słodu (niekoniecznie bo mąka jest sama w sobie lekko słodka)

olej do zwilżenia patelni (polecam kokosowy)

nadzienie dowolne




Wszystkie składniki zmiksować na gładkie (dość rzadkie) ciasto. Patelnię zwilżyć lekko olejem kokosowym i smażyć na większym ogniu przez chwilę z obydwu stron.





Najlepsze podane od razu ale spokojnie mogą poleżeć dłużej ale wtedy naturalnie stracą na chrupkości.



34 komentarze:

  1. Smak mąki kasztanowej nadal jest dla mnie zagadką, muszę w końcu poświęcić trochę pieniędzy na jej zakup. Naleśniki te pomyliłabym z wyglądu z tradycyjnymi, jednak patrząc na ich skład jestem pewna,że są lepsze w smaku.

    OdpowiedzUsuń
  2. Co to za nadzienie na 3zdjeciu od gory?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. gruszka obrana i przekrojona wzdłuż :) do tego jakaś konfitura

      Usuń
  3. Wygląda na prawdę smakowicie, chyba się skuszę :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Nadzienie z gruszki? Magia :) Powiem tyle - chyba przestanę wchodzić na blogi, bo to już czwarty pomysł na pyszne naleśniki, który chce wypróbować, i zaraz cała moja dieta pójdzie na marne ;)

    OdpowiedzUsuń
  5. Kurczę, chyba idę do kuchni :D

    OdpowiedzUsuń
  6. Nigdy bym nie powiedział, że będzie to tak smaczne. Zrobiłem je dzisiaj na śniadanie i zdecydowanie za mało.

    OdpowiedzUsuń
  7. Pytanie z innej beczki. Na innym poście wyczytałam, że posiadasz maszynkę do robienia mleka roślinnego.
    Czy mogłabyś zdradzić jaka i czym warto się kierować przy zakupie?
    Mam 3 miesięcznego malucha na mm i chce zacząć wprowadzać zdrowe rzeczy.
    Będę wdzięczna z odp. Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  8. Cierpliwość ma swoje granice, a ten blog z takimi fajnymi artykułami powinien być zdecydowanie wyżej.

    OdpowiedzUsuń
  9. Świetne są te naleśniki!

    OdpowiedzUsuń
  10. Chyba masz dar przekonywania, lecę do sklepu po mąkę kasztanową :)

    OdpowiedzUsuń
  11. super sprawa, niedawno się dowiedziałam, że nie mogę jeść glutenu i bardzo dobrym zastępnikiem są właśnie takie przepisy jak ten :) dzięki

    OdpowiedzUsuń
  12. ja dbam o swoją dietę i używam tylko zdrowych produktów, często takie naleśniczki robię w domu tylko z mniej kalorycznymi dodatkami i są rzeczywiście super :)

    OdpowiedzUsuń
  13. naleśniki to jest najlepsza sprawa na świecie :) uwielbiam chyba pod kazdą postacią i na słodko i na słono i na ostro :)

    OdpowiedzUsuń
  14. Wyglądają niezwykle apetycznie....

    OdpowiedzUsuń
  15. Fit jedzenie to nie wszystko ! Zachęcam również do jeżdżenia rowerem , oto 8 powodów czemu warto :)

    OdpowiedzUsuń
  16. bardzo smaczne, robiłam dziś na obiadek i naprawdę fajnie wyszły :)

    OdpowiedzUsuń
  17. czy ta mąka kasztanowa ma jakieś szczególne właściwości?

    OdpowiedzUsuń
  18. Gdzie można kupić mąkę kasztanową...?

    OdpowiedzUsuń
  19. Naleśniki wyglądają pysznie!

    OdpowiedzUsuń
  20. Smaczne naleśniki! Dziękujemy za przepis :)

    OdpowiedzUsuń
  21. kocham naleśniki w każdej postaci...

    OdpowiedzUsuń
  22. Ciekawa propozycja na naleśniki inaczej. Chętnie zrobię taką wersję moim dzieciom.

    OdpowiedzUsuń
  23. Uwielbiam naleśniki, zwłaszcza z serem. :)

    OdpowiedzUsuń
  24. Bardzo ładnie wyglądają te naleśniki...Ja robię naleśniki na wodzie i z pełnoziarnistej mąki. Wodę mam z filtra kuchennego molekularnego z naturalną mineralizacją, ciekawe czy ten przepis wyszedłby na wodzie.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Na pewno. Bo ja zazwyczaj robię na wodzie.

      Usuń
    2. Ale oczywiście trzeba dodać odpowiednio więcej tłuszczu bo mleko kokosowe jest tłuste.

      Usuń
  25. Naleśniki i cynamon to najlepsze połączenie :)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...