tag:blogger.com,1999:blog-4571664239391063057.post9004545629694153326..comments2024-03-28T04:17:19.977-07:00Comments on Zdrowo i na temat...: Domowy WEGAŃSKI JOGURT jaglano-kokosowy. Pełen pożytecznych bakterii BEZ MLEKA.Kamilahttp://www.blogger.com/profile/16847944527653052651noreply@blogger.comBlogger25125tag:blogger.com,1999:blog-4571664239391063057.post-2798496622835857932017-11-06T00:43:01.702-08:002017-11-06T00:43:01.702-08:00Witam, Właśnie zrobiłam jogurt z mleka, do którego...Witam, Właśnie zrobiłam jogurt z mleka, do którego dodałam probiotyk z apteki / Lactostad/. Po 14 godzinach wygląda to jak przekwaszone mleko tzn na górze jest coś jakby ser, a na dole serwtka. Tylko u Pani znalazłam wzmiankę, że to się rozdziela. Nikt więcej nie pisze o takiej postaci. Czy to jest prawidłowa forma? Te probiotyki są bardzo drogie / jedna porcja 5 zł/ i chciałabym je rozmnozyć. Obawiam się jednak, żeby nie zrobić sobie jakiegoś kłopotu.Pusyahttps://www.blogger.com/profile/03518006969013779325noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-4571664239391063057.post-45716487973211002612017-05-31T01:44:11.671-07:002017-05-31T01:44:11.671-07:00Lubię takie przepisy, noc i gotowe :DLubię takie przepisy, noc i gotowe :DEwahttps://domowejroboty.pl/noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-4571664239391063057.post-70757733728069549562016-08-16T02:41:12.904-07:002016-08-16T02:41:12.904-07:00SZUKAŁAM CZEGOŚ CIEKAWEGO NA TEMAT JOGURTÓW NAWET ...SZUKAŁAM CZEGOŚ CIEKAWEGO NA TEMAT JOGURTÓW NAWET OWOCOWYCH I SUPER DZIĘKIamandahttps://100club.pl/artykuly/Na-co-zwracac-uwage-kupujac-jogurt,80.htmlnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-4571664239391063057.post-9116931819162963712015-05-18T11:55:07.760-07:002015-05-18T11:55:07.760-07:00Czy taki jogurt w całości mozna zrobic w Termomixi...Czy taki jogurt w całości mozna zrobic w Termomixie? Anonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-4571664239391063057.post-40228944947381413942015-02-14T12:56:04.938-08:002015-02-14T12:56:04.938-08:00Przy tak wielu ograniczeniach nie robiłam nigdy, a...Przy tak wielu ograniczeniach nie robiłam nigdy, ale proszę spróbować z płatkami owsianymi (bezglutenowymi) jeśli gluten również stanowi alergen. Można je ugotować na wodzie lub mleku jaglanym domowym lub gotowym np. Natumi w kartonie, albo na sam koniec zmiksować z tym mlekiem i zaprawić bakteriami. Później podawać z ulubionymi owocami jakby nie był zbyt smaczny, ale myślę że może wyjść całkiem ok. Czekam na recenzję ;) pozdrawiam!Kamilahttps://www.blogger.com/profile/16847944527653052651noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-4571664239391063057.post-37904966961459625452015-02-14T10:34:24.337-08:002015-02-14T10:34:24.337-08:00Bardzo proszę o podpowiedź - mam dziecko na diecie...Bardzo proszę o podpowiedź - mam dziecko na diecie przeciwgrzybicznej (candida) i jednocześnie z alergią na wiele rzeczy, w tym laktozę, kokos, nerkowce, migdały, fasolę. Czym można w takim wypadku zastąpić te "zagęszczacze"? Próbowałam orzechów, które nie uczulają, ale ich smak całkowicie zdominował jogurt i wyszło szare paskudztwo nie do zjedzenia. Próbowałam na samej jaglance, również wyszło niesmaczne. Użyłam bakterii BIFIVIT, podobno bardzo dobre, mam też jogurtownicę, prośba więc o sugestię osoby doświadczonej jogurtowo, co tu zrobić, żeby zrobić jogurt z niczego ;) może mleko ryżowe i zmielony ryż? czy nie zadziała? mam ostatnie bakterie, szkoda i je wywalić do kosza..Anonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-4571664239391063057.post-24198151530331540072014-11-29T02:20:34.625-08:002014-11-29T02:20:34.625-08:00Zamiast jogurtownicy może być termos.
Zamiast jogurtownicy może być termos.<br />Vegepajhttps://www.blogger.com/profile/01488480598615795087noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-4571664239391063057.post-70324616202979421072014-10-22T02:10:50.405-07:002014-10-22T02:10:50.405-07:00Powoli sie przymierzam do tych jogurtów, bardzo ma...Powoli sie przymierzam do tych jogurtów, bardzo mam na nie ochote. Z racji tego, ze nie ufam mojemu piekarnikowi co do temperatury to chcialabym kupic jogurtownice. Czy uzywasz jakiejs, ktora mozesz polecic? <br />pozdrawiamAdahttps://www.blogger.com/profile/02141328362712865207noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-4571664239391063057.post-54091234749128668342014-08-12T07:39:43.255-07:002014-08-12T07:39:43.255-07:00Oczywiście chodzi o składniki, jogurt nie zawiera ...Oczywiście chodzi o składniki, jogurt nie zawiera mleka ani produktów zwierzęcych, dlatego bakterie potrzebują wiecej czasu by sie rozmnożyć, z doświadczenia wiem, że minimum 12 godzin powinien postać w temp. ok. 30', ale zawsze wole zostawic jeszcze dluzej i dopiero wstawic do lodowki - jest smaczniejszy i bardziej kwasny. Polecam przed dodaniem bakterii polaczyc ze zmielonymi orzechammi nerkowaca (na blogu jest przepis na taka wersje) pozdrawiam i zycze powodzenia i zdrowia :)Kamilahttps://www.blogger.com/profile/16847944527653052651noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-4571664239391063057.post-57254831921580724822014-08-01T13:48:00.486-07:002014-08-01T13:48:00.486-07:00Witam, właśnie szukam inspiracji na mój pierwszy d...Witam, właśnie szukam inspiracji na mój pierwszy domowy jogurt. Mam jogurtownicę, trochę już poczytałam w internecie o zasadach tych eksperymentów. Powyższy przepis mi się podoba tylko mam pytanie odnośnie czasu przetrzymywania jogurtu w tej wymaganej tepmeraturze ok. 40 stopni. Wszędzie była informacja ok. 4-7h fermentacji i potem do lodówki na kolejnych kilka godzin by jogurt dojrzał. Tu są 24h? czy ten wymóg podyktowany jest składnikami, tak na wszelki wypadek czy jeszcze inne uzasadnienie? Proszę o informację.Anonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-4571664239391063057.post-26816129729612275462014-07-10T23:48:24.412-07:002014-07-10T23:48:24.412-07:00Witam serdecznie Pani Kamilo.
Proszę mi podpowiedz...Witam serdecznie Pani Kamilo.<br />Proszę mi podpowiedzieć... jeżeli zakupię fiolkę tych bakterii, to muszę je dać całe na ten Pani przepis? <br />oraz te 600ml w przepisie wykorzystać? czy pomniejszyć? <br />Przepraszam za te może głupie pytania, ale zamierzam się zabrać za te jogurty i troszkę się boje żeby ich nie zepsuć! Z góry bardzo dziękuję i Pozdrawiam. Monika.Anonymoushttps://www.blogger.com/profile/08616830804268248040noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-4571664239391063057.post-45975726724851030502014-07-10T12:25:52.719-07:002014-07-10T12:25:52.719-07:00Ten komentarz został usunięty przez autora.Anonymoushttps://www.blogger.com/profile/08616830804268248040noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-4571664239391063057.post-17654979715330537922014-07-09T23:33:50.175-07:002014-07-09T23:33:50.175-07:00Te drogie bakterie można z powodzeniem zastąpić pr...Te drogie bakterie można z powodzeniem zastąpić probiotykami dostępnymi w aptece- trzeba tylko wybrać odpowiednie szczepy. <br />A po roku robienia jogurtów wszelakich dochodzę do wniosku, że wiele smaczniejsze i o lepszej konsystencji są te zawinięte w koc ;)Anonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-4571664239391063057.post-23659824438924711482014-06-25T10:00:59.673-07:002014-06-25T10:00:59.673-07:00Myślę że tak, tylko warto dać więcej nerkowców żeb...Myślę że tak, tylko warto dać więcej nerkowców żeby nie był zbyt rzadkiKamilahttps://www.blogger.com/profile/16847944527653052651noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-4571664239391063057.post-90794051060464193452014-06-23T13:19:51.683-07:002014-06-23T13:19:51.683-07:00Przepraszam, a czy wyjdzie z mlekiem kupnym :) ?Przepraszam, a czy wyjdzie z mlekiem kupnym :) ?Idahttps://www.blogger.com/profile/07225456077042743413noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-4571664239391063057.post-19654223817676064662014-06-03T07:32:07.830-07:002014-06-03T07:32:07.830-07:00tak jak Pani napisała,nagrzać, wylaczyc i wstawic,...tak jak Pani napisała,nagrzać, wylaczyc i wstawic, tylko trezba sprawdzic czy nie przy w rece, zeby bakerii nie zabilo, moj czasami przegrzewa (ma byc po prostu ciepło w piekarniku ok. 30'C wtedy wstawic, zamknac i zostawic do rana. Rano przeniesc do lodowki na kilka godzin a najlepiej na dzien zostawic zanim sie skosztuje. Blender bedzie ok, ale trezba pozniej przecedzic przez sito, zeby nie bylo wiorek w jogurcie, a na koniec polecam zmilic z nerkowacami na gladki krem i dopiero dodac bakterie, wtedy beda super kremowe. PozdrawiamKamilahttps://www.blogger.com/profile/16847944527653052651noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-4571664239391063057.post-24104928978591356302014-06-03T07:22:44.778-07:002014-06-03T07:22:44.778-07:00To jak Pani mi radzi zrobić? na wieczór nagrzać p...To jak Pani mi radzi zrobić? na wieczór nagrzać piekarnik do 40C wstawić do piekarnika, wyłączyć piekarnik i zostawić tam jogurt na noc? czy jak. Bo chciałam kupić jogurtownicę ale droga. A jak nie mam wyciskarki ślimakowej to jak zmielić kaszę i wiórki? Mam tyko blender i do robienia koktajli.Anonymoushttps://www.blogger.com/profile/08616830804268248040noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-4571664239391063057.post-54156221003362310502014-05-05T06:06:33.055-07:002014-05-05T06:06:33.055-07:00Ja mam prosty model, uzywam tak jak do soku, tylko...Ja mam prosty model, uzywam tak jak do soku, tylko zamykam wylot płynu, a nie niezmielonych wytłoków, wtedy wytłoki wylatuja, a to co sie wycisnelo miesza sie dluzej z woda, jak sie napelni to otwieram, upuszczam troche itd,<br />prosze smialo pytac :) Ten jogurt plus zmielone nerkowce = jogurt idealny, tutaj przepis http://zdrowoinatemat.blogspot.com/2014/03/jogurt-bez-mleka-weganski-kremowy-gesty.htmlKamilahttps://www.blogger.com/profile/16847944527653052651noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-4571664239391063057.post-52234832445282254552014-05-05T05:55:54.368-07:002014-05-05T05:55:54.368-07:00Witam serdecznie, mam pytanie odnośnie przypuszcze...Witam serdecznie, mam pytanie odnośnie przypuszczenia tej masy przez wyciskarkę ślimakową. Nabyłam ostatnio to urządzenie ale jeszcze nie do końca wiem co do czego używać. Czy do tej masy należy użyć filtru jak do soków czy tego do makaronu? I jeśli wylot jest zamknięty to co się stanie z tymi niezmiksowanymi resztkami. Przepraszam jeśli to głupie pytania ale byłabym wdzięczna za łopatologiczne wyjaśnienie :), bo naprawdę bardzo bym chciała przyrządzić ten jogurt. Pozdrawiam. Justyna Anonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-4571664239391063057.post-84657204172798076432014-04-29T02:54:08.196-07:002014-04-29T02:54:08.196-07:00nie trzeba całą noc w 40'C... wystarczy nagrza...nie trzeba całą noc w 40'C... wystarczy nagrzać i wyłączyć :)Kamilahttps://www.blogger.com/profile/16847944527653052651noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-4571664239391063057.post-22028829665468488422014-04-28T13:45:52.687-07:002014-04-28T13:45:52.687-07:00Witam.. A jak te jogurty trzymać w piekarniki do 4...Witam.. A jak te jogurty trzymać w piekarniki do 40 stopni przez dobę? to jak Pani je robi to nie śpi? Anonymoushttps://www.blogger.com/profile/08616830804268248040noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-4571664239391063057.post-53325647980150255952014-03-25T10:39:08.308-07:002014-03-25T10:39:08.308-07:00Dzięki, tamte faktycznie drogie jak... ;) spróbuję...Dzięki, tamte faktycznie drogie jak... ;) spróbuję jak moje jogurty przestaną działać, pozdrawiam!Kamilahttps://www.blogger.com/profile/16847944527653052651noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-4571664239391063057.post-26001312487315230972014-03-25T10:35:13.262-07:002014-03-25T10:35:13.262-07:00http://sklep.agrovis.eu/pl/p/Beaugel-Soja-1/424
Po...http://sklep.agrovis.eu/pl/p/Beaugel-Soja-1/424<br />Polecam ten sklep, bakterie Vital mają o połowę taniej niż przez domowyjogurt. A te też starczają na 5 litrów a nie dwa. i nie trzeba wszystkiego zużywać na raz.Zdrowo zakręconahttp://zdrowozakrecona.blogspot.comnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-4571664239391063057.post-51472615331021719842014-03-24T09:03:21.689-07:002014-03-24T09:03:21.689-07:00Polecam ten z nerkowacami, choć ten też lubię, ale...Polecam ten z nerkowacami, choć ten też lubię, ale smakuje bardziej jak kefir. Co do maszyny to tez mam, ale wyciskarka sprawdza się super i maszyna poszła w odstawkę, tylko wazne zeby zatkac wylot w wyciskarce, zeby skladniki dobrze sie polaczyly ze soba. Nie widzialam bakterii specjalnych do mleka roslinnego, gdzie takie widziałas?<br />pozdrawiamKamilahttps://www.blogger.com/profile/16847944527653052651noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-4571664239391063057.post-82663087358018742462014-03-22T11:46:40.059-07:002014-03-22T11:46:40.059-07:00Super pomysł! Zakupiłam bakterie (można kupić też ...Super pomysł! Zakupiłam bakterie (można kupić też takie polecane do mleka roślinnego) z zamiarem zrobienia jogurtu jaglano-kokosowego. Myślałam żeby kupić mleko kokosowe w puszce, nie trzeba chyba wtedy odcedzać, ale pomysł z wiórkami mi się podoba, jest tańszy. No i na użycie wyciskarki bym nie wpadła! Mam też maszynę do mleka, będę wiec kombinować z jogurtem owsianym czy ryżowym. PozdrawiamZdrowo zakręconahttp://zdrowozakrecona.blogspot.comnoreply@blogger.com