Wiem jak jem


... czyli co warto mieć w spiżarni i co jadamy dla zdrowia, jak skomponować menu dnia
i pomysły na sycące, pełnowartościowe dania.



Kilka słów o wybranych produktach z naszej kuchni. Niektóre z nich brzmią dość egzotycznie, ale większości nie będzie trudno znaleźć na półkach sklepowych lub straganach, a część możemy również uprawiać we własnych ogródkach, bo wartości odżywczej i zdrowotnej dodaje im ekologiczne pochodzenie, czyli uprawa oraz procesy związane z ich przetwarzaniem i konserwacją. Klikając na poszczególne hasła otworzą się strony, na których znajdziecie przepisy z ich wykorzystaniem i przy okazji  krótki opis tych produktów lub posty poświęcone w całości konkretnym zagadnieniom. Podkreślę, że ważne jest, by jeść sezonowo i lokalnie, czyli zgodnie z porą roku i naszą strefą klimatyczną, a jedynie uzupełniać tą dietę wartościowymi produktami dla nas egzotycznymi.

OWOCE:

Resweratrol obecny w ciemnych winogronach i czerwonych grejpfrutach

Jabłka

Maliny

Truskawki

Jagody

Śliwki

Morele

Miechunka

Jagody goji

Jeżyny

Borówka amerykańska

Jagoda kamczacka

Brzoskwinie

Cytrusy 

Melony 

Arbuzy 

Awokado 

Ananas 

Banany


WARZYWA: 

Marchew

Pietruszka

Seler 

Pomidory 

Ogórki 

Papryka 

Szpinak 

Jarmuż 

Czosnek

Cukinia

Kapusta

Brukselka

Buraczki 

Bakłażan

Dynia

Cebula 

Chrzan

Ziemniaki i bataty

Boczniaki i beta-glukan 

Cieciorka 

Fasola  (wszystkie odmiany) 

Bób

Groszek zielony 

Kiszonki: kapusta, ogórki, seler, buraki, marchew


ZAMIENNIKI CUKRU: 

Daktyle i inne zamienniki cukru: cukier palmowy, melasy, ksylitol, stewia, syropy słodowe (klonowy, daktylowy, z agawy) 

Karmel bakaliowy 

Miód 

Ksylitol/erytrol

 

PRZYPRAWY:

Imbir  

Cynamon

Oregano

Kurkuma

Karob 

Kolendra 

Bazylia

 

ZBOŻA i PSEUDOZBOŻA (BEZGLUTENOWE i żyto):

Proso i kasza jaglana  

Gryka i kasza gryczana

Amarantus

Ryż

Komosa ryżowa 

Żyto

 

 ORZECHY:

Kokos 

Orzechy włoskie

Migdały

Nerkowce

Makadamia


OLEJE: 

Olej rzepakowy  

Olej rydzowy (z lnianki)

Olej kokosowy

Sezam i olej sezamowy

Siemię lniane/olej

 

ZIOŁA:

wszystkie jadalne :)


Roślinne ZAMIENNIKI MLEKA KROWIEGO:

Jaglane i jego mieszanki z migdałami, kokosem 

Kokosowe 

Ryżowe i jego mieszanki 

Sojowe

 

INNE:

Agar

 

JADALNE KWIATY:


Czarny bez

Lipa

Nasturcja

Ogórecznik

Fiołek

Bratek

Lawenda

Nagietek

Koniczyna

Mniszek


PRODUKTY ODZWIERZĘCE:


Jajka (tylko z zaufanej ekologicznej hodowli) 

Smalec gęsi 

Produkty pszczele (miody, pierzga, mleczko, pyłek, propolis) 

Mleko kozie i jego przetwory 

Jogurty domowe 

Masło

  

Coraz więcej ludzi świadomie rezygnuje lub ogranicza mięso i inne produkty pochodzenia zwierzęcego. Jest to dobry krok ku zdrowiu. Wszystkie organizacje do spraw zdrowia są zgodne w kwestii ograniczenia spożywanego mięsa i białka zwierzęcego na rzecz produktów roślinnych. Badania potwierdzają negatywny wpływ produktów odzwierzęcych na nasze zdrowie. Tradycyjna kuchnia polska jest zdecydowanie przebiałczona i nawet jeśli nie jesteśmy wegetarianami warto traktować produkty odzwierzęce jako dodatek do dań, a nie ich podstawę. 
Wbrew niegdyś panującym mitom spożywając jedynie pokarmy pochodzenia roślinnego jesteśmy w stanie dostarczyć sobie pełnowartościowe białko, gdyż białko znajduje się prawie w każdym roślinnym produkcie, różni się jedynie kombinacją i ilością poszczególnych aminokwasów. Wystarczy więc mądrze łączyć ze sobą pewne produkty (w dużym skrócie np. rośliny strączkowe ze zbożami) żeby dostarczyć organizmowi wszystkich niezbędnych aminokwasów. 

Przykładowe dania obiadowe jarskie:

• Fasola w ziołowym sosie pomidorowym podana z kaszą jaglaną, surówką/ kiszonkami
• Risotto z warzywami i soczewicą/komosą ryżową/tofu, surówka
• Makaron pełnoziarnisty gryczany/ryżowy/inny z surowym pesto z orzechów, ziół i warzyw
• Frytki pieczone z dyni z falafelem z ciecierzycy i surówką.
• Ziemniaki w mundurkach, fasolka szparagowa, „tarta bułka” ze zmielonych nasion i orzechów, surówka
• Zapiekanka z buraków, gruszki, szpinaku i ziemniaków z dodatkiem soczewicy/fasolki lub tofu, surówka
• Pieczone placki warzywne z sosem ze zmielonych orzechów/migdałów i ziół, surówka
• Faszerowana soczewicą cukinia zapiekana, surówka
• Bób smażony z warzywami i ziołami, surówka
• Pizza gryczana z sosem pomidorowym, warzywami i jajkiem, świeże warzywa i sałaty
• Kluski kładzione z jajek, szpinaku i mieszanki mąk pełnoziarnistych
• Jajko w koszulce podane na duszonym szpinaku z ziemniakami w mundurkach
• Suflet warzywny z jajek podany na świeżych warzywach i sałacie
• Jajko na miękko z puree z selera i ziemniaków, surówka
• Pieczone pieczarki nadziewane serem lub pastą z groszku, ryż ugotowany z ziołami, surówka
Grillowany bakłażan z sosem pomidorowym, kasza/ryż z ziołami, surowe warzywa i nasiona
• Zapiekanka z bakłażana, soczewicy i pomidorów, nasiona i surowe warzywa
• Rolada ze szpinaku i jajek nadziewana pastą z oliwek, suszonych pomidorów i orzechów, surowe warzywa
• Orientalny ryż z tofu i warzywami, surówka z kapusty białej na słodko-kwaśno
• Spaghetti bolognese pełnoziarniste, z soczewicą czarną, surowe sałaty i warzywa
• Zapiekanka z ziemniaków, grochu, papryki i cebuli, kiszona kapusta
• Puree z brokuła i ziemniaków z sadzonym jajkiem i ogórkiem kiszonym
Pyzy/kluski śląskie nadziewane pieczarkami z soczewicą, surówka/kiszonki
• Zupa krem z dyni, warzyw i ciecierzycy z pestkami dyni , czarnuszką i surowymi kiełkami
• Zupa pomidorowa z jajeczną zacierką,  natka pietruszki
• Zupa krem z pieczonych warzyw z białą rzepą/kalarepą, surowe kiełki i nasiona
• Pierogi gryczane z pastą z cieciorki i kiszonej kapusty (a la ruskie) kiszone ogórki
• Sałatka z pieczonych buraków, gruszki, sera koziego,rukoli z żurawiną i płatkami migdałów
• Ratatouille z cieciorką i kaszą jaglaną , surówka


Przykładowe menu dzienne:

Rano szklanka ciepłej wody (może być z łyżeczką miodu)

Herbata ziołowa

Śniadanie: kasza jaglana ugotowana na sypko z prażonym jabłkiem, cynamonem i bakaliami

II śniadanie: owoc albo koktajl owocowo-zbożowy

Zupa: krem z dyni z grzankami z chleba żytniego na zakwasie i pestkami dyni

Obiad: kotlety wegańskie (np. z ciecierzycy/soczewicy) z puree z warzyw (np. ziemniaki i seler/szpinak/jarmuż/dynia) z surówką z kiszonej kapusty 

Podwieczorek: domowe ciastko z dyni lub marchewki/ budyń jaglany (mała porcja bez lub z małą ilością cukru nierafinowanego)

Kolacja: sałatka z jajka, brokuła i ogórka kiszonego z majonezem wegańskim lub jajecznym

Ciepła herbata ziołowa

W międzyczasie napoje: woda, soki rozcieńczane domowe lub świeże wyciskane z warzyw i owoców, herbaty ziołowe





8 komentarzy:

  1. Cześć Kamilo,
    bardzo fajnie się czyta Twojego bloga...mam pytanie czy masz książki warte polecenia o zdrowej żywności 'dla początkujących'? Coraz częściej się słyszy i mówi o zdrowej żywności i staram się ją też wprowadzać w codziennym życiu ale czasami ciężko jak się ma stare nawyki naszych mam czy babć ;)
    będę wdzięczna na wszelkie informacje :)
    Pozdrawiam serdecznie

    OdpowiedzUsuń
  2. Stewia zamiast cukru to moje odkrycie. Naprawdę robi wielką rocznicę.

    OdpowiedzUsuń
  3. Ten komentarz został usunięty przez autora.

    OdpowiedzUsuń
  4. Bardzo proste są Twoje przepisy. Szkoda tylko, że nasze sklepy nie zawsze dysponują odpowiednim asortymentem. Dzieciakom pozwalamy na odrobinę szaleństwa i pozwalamy na słodycze. Zaopatrujemy się tylko w hurtownia spozywcza.

    OdpowiedzUsuń
  5. Zainteresował mnie ten blog, wiele przydatnych informacji można tu znaleźć.

    OdpowiedzUsuń
  6. https://kurylko.blogspot.com/2015/09/najbogatszy-czowiek-w-babilonie-recenzja.html?sc=1658748511057#c6406069717001066652

    OdpowiedzUsuń
  7. Ten blog jest dla mnie, ostatnio często zastanawiam się nad tą alternatywą zarabiania.

    OdpowiedzUsuń
  8. Bardzo cenne porady kulinarne

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...