Kolejny przepis na ciasto naleśnikowe, dopóki pomysły mi się nie skończą pewnie za każdym razem będziemy robić inne. Ciasto lekkie ale pożywne, bo używamy więcej mąki pełnej, tu owsianej i trochę mniej mąki orkiszowej typ 700.

Składniki:
2 kubki "mleka" zbożowego
ok. 1/4 kubka wody
3 jajka
2 kubki mąki owsianej pełnoziarnistej
prawie 1,5 kubka mąki orkiszowej 700
laska wanilii
skórka pomarańczowa otarta
syrop z agawy
olej rzepakowy nierafinowany (na oko może 3 łyżki)
Jajka roztrzepujemy z "mlekiem", dodajemy mąki i cały czas roztrzepujemy (używam ubijaczki od blendera). Dodajemy pozostałe składniki, na końcu olej i uzupełniamy wodą. Ciasto powinno mieć konsystencję lejącej się gęstej śmietany. Patelnie każdorazowo zwilżamy olejem za pomocą pędzelka lub ręcznika kuchennego. Smażymy jak naleśniki. Podajemy z ulubionymi dodatkami, u nas z musem bananowym, bananami, mandarynką, jagodami goji i jogurtem. Na zdrowie i smacznego!
Witam Ile przygotowuje się takie naleśniki bez mleka?
OdpowiedzUsuń