Domowe chipsy są przede wszystkim zdrowe, ale też bardzo smaczne, gdyż możemy przyprawić je według własnego gustu. U mnie chipsy z zielonych liści jarmużu i pomarańczowych słodkich ziemniaków, czyli batatów - bogatych w karotenoidy.
Składniki:
1-2 słodkie ziemniaki
kilka dużych liści jarmużu
dobra sól grubo zmielona (himalajska jodowana)
ksylitol
papryka słodka
tymianek
chilli
sproszkowane suszone pomidory
oliwa extra virgine (u mnie aromatyczna ziołowa z chilli)
CHIPSY z BATATÓW
Ziemniaka dokładnie myjemy i zostawiamy ze skórką. Tniemy w dość cienkie plasterki i przekładamy do miski. Lekko skrapiamy oliwą i doprawiamy przyprawami. Ja do batatów nie używałam soli, jedynie odrobinę słodkiej papryki, suszonych pomidorów, tymianku i chilli.
Układamy na blasze wyścielonej papierem i wstawiamy do rozgrzanego piekarnika do ok. 180'C, zmniejszamy temperaturę do ok. 160 i pieczemy/ suszymy ok. 20 min, na koniec możemy włączyć termoobieg, zmniejszyć temperaturę nawet do ok. 100 i suszyć jeszcze chwilkę z uchylonymi drzwiczkami. Na koniec chipsy powinny być chrupiące, ale nie spalone, bo będą gorzkie.
CHIPSY z JARMUŻU
Jarmuż dokładnie myjemy i oddzielamy piórka liści od głównego rdzenia odrywając po kawałku. Podobnie jak w przypadku ziemniaków, w misce skrapiamy jarmuż bardzo delikatnie oliwą i doprawiamy ksylitolem i solą. Dodałam słodu ponieważ jarmuż posiada charakterystyczną goryczkę, którą bardzo łatwo zneutralizować lekko słodząc. Piekarnik nastawimy na ok. 170'C i wstawiamy blachę wyścieloną papierem z porwanymi i doprawionymi liśćmi. Suszymy z lekko uchylonym piekarnikiem ok. 20 min. (w przypadku jarmużu trzeba kontrolować temperaturę i czas, bo lubi się szybko przypalać - brązowe chipsy nie będą smaczne).
Kamilko, niezwykle ciekawy blog!
OdpowiedzUsuńJestem pod wrażeniem ilości pracy i ogromu serca jaki w niego wkładasz. Aktualnie jestem na etapie wyboru wyciskarki- waham się między kuvings'em a hurom'em, i jest to spory dylemat.
Gdzie udaje Ci się kupić jarmuż i bataty- u mnie w mieście nigdzie nie mogę ich odszukać?
Pozdrawiam goraco
Karolina
Dziekuje za mile slowa, synek jest dla mnie motywacja :) jarmuz mialam swoj, ale szybko zjadly go robaki, bo nie pryskalam niczym... A bataty ze Stokrotki, nie wiem czy jest w Twoim miescie, ale warto poszukac w dobrze zaopattzonych marketach lub przez internet. Ja w tym roku probuje je rozmnozyc u siebie w ogrodzie, ale chyba nic z tego, bo nie chca kielkowac :/
UsuńJeśli chodzi o te dwie marki, to na pewno jedna i druga okaże się dobrym wyborem :)
UsuńW kwestii wyciskarki kolejny wątek spędza mi sen z powiek- naczytałam się o metalowych częściach, które zabijają enzymy, w tym przypadku i HUROM i KUVINGS maja metalowe sito, masz może opinię na ten temat?
UsuńFaktycznie niektóre elementy sita są ze stali, aczkolwiek nie mają one bezpośredniej ingerencji w enzymy ponieważ sito nie jest elementem przecierającym, ani tnącym (jak w przypadku noża, tarki lub sokowirówki). Sok wyciskany jest przez części ultemowe, a sito jedynie służy odcedzeniu soku. Tak ja to rozumiem i stąd między innymi wyższość wyciskarek nad sokowirówkami.
UsuńPrzekąska bardzo wykwintna i do wykonania samodzielnie. Lekko strawna, takiego przepisu szukałam.
OdpowiedzUsuń