Sezon pomidorowy trwa, więc jeśli komuś skończyły się pomysły na bieżące dania i przekąski pomidorowe, warto część zbiorów przeznaczyć na przetwory, które w chłodniejsze dni przypomną nam słoneczne lato.
Na początek przygotowałam propozycję najprostszą - przeciery/soki pomidorowe - które będą stanowiły bazę dla zup i sosów, ale doskonale smakują również samodzielnie jako sycący, uzupełniający elektrolity napój pełen dobroczynnego likopenu o właściwościach przeciwnowotworowych.
Składniki:
dojrzałe pomidory (najlepiej ekologiczne, dowolna ilość)
łodygi selera naciowego (opcjonalnie)
sól do smaku - polecam różową himalajską (opcjonalnie)
odrobina pieprzu kolorowego świeżo zmielonego lub czarnego (opcjonalnie)
Jeśli posiadamy wyciskarkę ślimakową, to jak zwykle mamy o 50% pracy mniej. Pomidory i łodygi selera dokładanie myjemy i przepuszczamy przez wyciskarkę. Otrzymany gęsty sok przelewamy do garnka, gotujemy i doprawiamy do smaku solą. Z powierzchni zdejmujemy zbierającą się pianę, do momentu, aż przestanie się wytwarzać. Szklane zakręcane butelki myjemy, suszymy i wypiekamy w piekarniku ok. 20 min w ok. 120'C. Gorący sok przelewamy do wyparzonych butelek, zakręcamy i pasteryzujemy w piekarniku w 120'C ok. 30 min. Gorące butelki dokręcamy i odstawiamy do ostygnięcia. Przechowujemy w chłodnym pomieszczeniu lub w lodówce.
Jeśli nie posiadamy wyciskarki pozostaje nam pokroić pomidory na mniejsze części i dusić w garnku do momentu, aż puszczą sok, następnie przetrzeć przez sito, zagotować odcedzony sok i z gorącym postępować jak w wersji pierwszej.
Witaj! Czy przecierałaś sok przez sito? Bo ja użyłam wyciskarki i zostało mi w soku trochę pestek. Mi to kompletnie nie przeszkadza, ale czy sok przez to nie będzie bardziej podatny na zepsucie?
OdpowiedzUsuńWitam, u mnie też jest troszkę pestek i je zostawiłam. Jeśli sok dobrze przegotujemy (ok. 7 min od momentu wrzenia, a później pozostawimy na małym ogniu jeszcze przez 15 min - pomidory zyskają na wartościowym likopenie) to przecier nie powinien się zepsuć. Należy jednak przechowywać go w chłodnym miejscu.
UsuńAleż wygląda smakowicie! to nie to samo co sok ze sklepu. Z każdym tak będzie, w domu zrobi się super pyszności. Z pomocą https://zdrovi.pl/k/wyciskarki-do-sokow-wolnoobrotowe/wyciskarki-hurom/ szczególnie, to są wyciskarki najlepsze na rynku.
OdpowiedzUsuńTo prawda, wyciskarki wolnoobrotowe https://duka.com/pl/agd/wyciskarki-do-sokow pozwalają uzyskać sok najlepszej jakości. Urządzenia te służą m.in. do przyrządzania nie tylko soków owocowych ale też warzywnych oraz ziołowych. Ponadto wyciśnięty sok jest pełnowartościowy i zawiera wszelkie niezbędne dla naszego organizmu składniki odżywcze.
Usuń