W końcu się zebrałam i wyhodowałam swój pierwszy w życiu i do tego bezglutenowy zakwas. Chleb na zakwasie bardziej mi odpowiada, nie tylko dlatego, że jest zdrowszy, ale jest również bardziej wilgotny i ma ten wspaniały posmak prawdziwego chleba. Taki zakwas jest uniwersalny i nie do wyczerpania, można go przechowywać w lodówce, a w momencie kiedy tylko zapragniemy go wykorzystać, wystarczy go dokarmić dzień wcześniej i pozostawić w cieplejszym miejscu.
ZAKWAS bezglutenowy, gryczano-ryżowy.
Składniki:
Mix mąk (do zmielenia):
300g kaszy gryczanej niepalonej
2 łyżki siemienia lnianego
150 g ryżu białego
2 łyżeczki soku z kiszonych ogórków lub 2 łyżeczki suchego zakwasu bezglutenowego (dostępne na allegro lub w sklepach ze zdrową żywnością)
łyżeczka cukru nierafinowanego lub innego słodu bezglutenowego
Każde okienko w ramce to kolejny dzień, i tak codziennie, przez 7 dni hodujemy zakwas, dodając mniej więcej o tej samej godzinie porcję mąk i ciepłej wody przegotowanej oraz innych składników. Zakwas przechowujemy w temperaturze ok. 30'C lub w temp. pokojowej w szklanym, litrowym słoiku przykrytym ręcznikiem papierowym z gumką.
120 ml mixu mąk +120 ml ciepłej wody przegotowanej, 2 łyżeczki soku z ogórków |
60 ml mixu mąk + 60 ml wody ciepłej przegotowanej |
40 ml mixu mąk + 40 ml ciepłej wody przegotowanej |
40 ml mixu mąk + 40 ml ciepłej wody przegotowanej |
łyżeczka cukru trzcinowego + 40 ml mixu + 40 ml ciepłej wody przegotowanej |
40 ml mixu +40 ml wody |
2 łyzeczki suchego kwasu + 40 ml mixu mąk + 40 ml ciepłej wody przegotowanej |
Po tym czasie zakwas jest aktywny, dobrze dokarmiony i rośnie w temperaturze ok. 30-40'C (możemy wstawiać go co jakiś czas do piekarnika lub innego inkubatora, żeby trochę podskoczył do góry). Ja na koniec zdecydowałam się dodać zakwasu suchego ponieważ zapach ogórków bardzo mi przeszkadzał.

Składniki:
30g siemienia lnianego (zmielić)
120 g mąki ryżowej
220 g mąki gryczanej
50 g błonnika jabłkowego
2,5 łyżeczki soli
2 łyżeczki cukru z agawy/innego
100 g mąki ziemniaczanej
130 g ugotowanych ziemniaków (utłuczonych z łyżką oleju kokosowego/jogurtu/masła/mleka)
ok. 550 ml ciepłej wody
120 g zakwasu gryczano-ryżowego
2 łyżeczki czarnuszki
Wszystkie składniki połączyć w misce i wymieszać drewnianą łyżką, przełożyć do foremek (najlepiej silikonowych - nie trzeba wtedy niczym ich podsypywać). Odstawić na ok. 6-7 godzin w temp. ok. 30-40'C, najlepiej do piekarnika, włączając go okresowo, żeby cały czas nie chodził. Kiedy chleb wysoko wyrośnie, piekarnik nastawić do 190'C i od momentu osiągnięcia tej temperatury piec ok. 40 min. Następnie wyjąć chleby z formy, odwrocic do góry spodem i piec na kratce z termoobiegiem w ok.170'C ok. 15 min i jeszcze z 10 min w 160'C opcją góra-dól. Studzić na kratce i kroić po wystygnięciu. Przechowywać w chłodnym miejscu w ściereczce bawełnianej i torbie foliowej lub pojemniku.
Wkrótce przepis na chleb mieszany bezglutenowy z mąką jaglaną.
Bardzo lubię chleb na zakwasie ryżowym i gryczanym. Jednak zdarzyło mi się kilka razy, że gryczany zakwas się popsuł po 2-3 dniach... Może spróbuję zrobić taki gryczano-ryżowy :)
OdpowiedzUsuńSłyszałam, że gryczany lubi się psuć, mi się udał taki mieszany od razu, ale po fakcie, na forach czytałam, że lepiej stratować z ryżowej mąki, a dopiero w kolejnych dniach dodawać gryczanej.
UsuńNie trzeba dawać soku z ogórków , wystarczy trochę soku z cytryny , niektórzy dawali trochę soku z kwaśnych jabłek lub domowej kiszonej kapusty(nie ma posmaku czosnku i lepiej służy)
OdpowiedzUsuńTu jest mój stary przepis na te różne bezglutenowe zakwasy oraz przykładowy chleb na nich
http://www.cincin.cc/index.php?showtopic=21546