Kolejna odsłona placuszków biszkoptowych z jabłkiem i znów wydaje mi się, że najlepsza z dotychczasowych... Kiedy ja przestanę improwizować ;)
Składniki:
250g ugotowanej kaszy jaglanej
50ml wody
9 suszonych daktyli bez
pestek
100g jogurtu naturalnego/gęstego mleka kokosowego
3 jajka
4-5
łyżek mąki gryczanej
1 łyżka skrobi ziemniaczanej lub kukurydzianej
2
jabłka pokrojone w bardzo
cieniutkie plasterki
puder waniliowy lub esencja
cynamon
Białka ubić na sztywno. Daktyle
zmielić z kaszą i jogurtem/gęstym mlekiem kokosowym, żółtkami i połączyć
z pianą z białek i z resztą składników. Smażyć na bardzo małym ogniu,
na lekko zwilżonej olejem (kokosowym) patelni, pod przykryciem na
patelni zmieniając stronę.
Wyglądają obłędnie. Bardzo lubię kaszę jaglaną. Wypróbuję ten przepis:)
OdpowiedzUsuńświetny blog, super zdrowe przepisy, dziękuję, pozdrawiam i bede tu zagladac w poszukiwaniu inspiracji :)
OdpowiedzUsuń