Nigdy nie ucierałam sama chrzanu, ale kupuję ekologiczny w słoiczku i mieszam z upieczonymi startymi buraczkami, doprawiam i gotowe!
Składniki:
słoiczek chrzanu bio
buraczek ćwikłowy
2 łyżeczki ksylitolu lub cukru nierafinowanego
łyżeczka soli
sok z połowy cytryny/2 łyżki octu jabłkowego
Buraczka pieczemy w 200'C w folii aluminiowej przez godzinę, studzimy, obieramy i ucieramy na drobnych oczkach, mieszamy z chrzanem, doprawiamy wg smaku i przekładamy do słoiczka. Najlepiej smakuje jak postoi troszkę w lodówce.
* UWAGA! Ćwikła jest ostra, dlatego nie powinniśmy podawać jej małym dzieciom. Dla dzieci poniżej 5 r.ż. możemy zrobić delikatniejszą, dodając mniej chrzanu i podawać w malutkich ilościach. Dzieci poniżej 3 r.ż. nie powinniśmy jeszcze częstować chrzanem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz