niedziela, 8 września 2013

OWSIANE placuszki z owocami - BEZ MLEKA, BEZ CUKRU

 




Placki z ugotowanej wcześniej kaszy jaglanej lub innych kasz i płatków są już u nas tradycją śniadaniową. Dzięki dodatkowi ugotowanej kaszy placuszki są bardzo delikatne, mięciutkie i puszyste.

Tym razem w wersji owsianej z żółtymi malinami i jeżynami, słodzone suszonymi daktylami.








Składniki:

8 daktyli suszonych bez jąder
ok. 200g ugotowanych i wystudzonych płatków owsianych (u mnie z zarodkami)
4 jajka
4 czubate łyżki mąki owsianej pełnoziarnistej
2 łyżki budyniu bio z wanilią burbońską (opcjonalnie skrobia ziemniaczana)
łyżka skrobi kukurydzianej
maliny
jeżyny







Białka ubijamy na sztywną pianę. Żółtka i resztę składników (oprócz owoców) mielimy na dość gładką masę. Łączymy ją z białkami i lekko, ale dokładnie mieszamy. Na koniec wrzucamy owoce i bardzo ostrożnie mieszamy, by nie naruszyć ich struktury. Rozgrzaną patelnię zwilżamy lekko olejem kokosowym i wykładamy nieduże placki. Zmniejszamy ogień, przykrywamy pokrywką i smażymy zmieniając często stronę, by placki się nie przypaliły.





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...