piątek, 25 października 2013

Malinowy "SERNIK" na zimno z KASZY JAGLANEJ - bez sera, bez mleka, bez cukru, bez jajek!

 



Jaglane desery nasze podniebienia rozpieszczają od dawna, ale sernika jeszcze nie było! Bardzo lubię serniki i pieczone i na takie na zimno. I wcale nie unikam sera białego, ale naprawdę rzadko mamy okazje go jeść, a jeśli już to kozi. Nie wiem jak sprawdziłby się w deserze, ale brak sera nie przeszkodził nam w przygotowaniu pysznego "sernika" na zimno. Świetnie zastąpiła go kasza jaglana w połączeniu z miąższem kokosa. Miąższ można przygotować samemu mieląc wiórki kokosowe lub kupić gotowy - ja miałam gotowy. Porcja takiego "sernika" stanowi pożywne śniadanie dla dziecka.







Składniki:

ok. 500g ugotowanej kaszy jaglanej
ok. 400g malin
130 g pulpy kokosowej
100 ml wody
1-2 łyżeczki agaru (w zależności jak gęsta jest masa wyjściowa, bo po schłodzeniu mocno zgęstnieje)
2 łyżki budyniu z wanilią
4-5 łyżek syropu z daktyli/klonowego/z agawy/ksylitolu (wg własnego smaku)








polewa:

świeże/mrożone truskawki/maliny
syrop z daktyli/inny zamiennik cukru (wg smaku)
agar ok. 1 łyżeczki
miąższ wanilii




 




Kaszę wraz z pulpą kokosową mielimy jak najgładziej. W 100 ml gorącej wody rozprowadzamy agar i gotujemy mieszając ok 10 min. Maliny mielimy razem z masą z kaszy i kokosa i dodajemy roztwór agaru. Dodajemy budyń i dokładnie miksujemy, całość przekładamy do garnka i podgrzewamy chwilę mieszając, żeby skrobia z budyniu nie była surowa i dosładzamy do smaku. 




 




Jeśli używacie termomixa, wszystko robicie w jednym naczyniu miksując i podgrzewając. Jako spód wykorzystałam połamane wafle orkiszowe, ale możecie użyć ulubionych biszkoptów, herbatników lub innego spodu. Masę przekładamy na warstwę wafli w formie (najlepiej sylikonowej) i odstawiamy do lodówki na min. 12 godzin. Przed podaniem owoce blendujemy z resztą składników i gotujemy przez ok. 10 min mieszając dokładnie. Kiedy sos będzie chłodniejszy zacznie gęstnieć, wtedy przekładamy go na wierzch "sernika". Smacznego i na zdrowie!




20 komentarzy:

  1. Sernik bez sera hm... ciekawie i bardzo zdrowo:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zaskoczyło mnie połączenie kaszy jaglanej, owoców i kokosa - smakuje jak owocowy serek homogenizowany :)

      Usuń
  2. Kolor ma prześliczny :)
    Nie wpadłabym sama na taki pomysł :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję, a kolor to zasługa malin i truskawek :)

      Usuń
  3. Świetny pomysł na połączenie moich ulubionych smaków. Szkoda, że nie da się poczęstować przez bloga :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Też żałuję często, że nawet zapachu nie da się przekazać ;)

      Usuń
  4. Wygląda jak najprawdziwszy sernik:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. W smaku też jest bardzo zbliżony do serowego :)

      Usuń
  5. Nie wieżę, co można zrobić z kaszy jaglanej. Pięknie wygląda! A można użyć, mrożonych malin lub truskawek albo musu truskawkowego do tego serniczka?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Myślę, że jak najbardziej :) Smacznego!

      Usuń
  6. chodzi mi o polewę na górze ciasta,jak ją zrobic,owoce ugotować,zmiksowac...?bo nie zrozumiałam.
    Ela

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jeśli są mrożone należy je rozmrozić (albo od razu wrzucić do garnka i przyspieszyć proces). Następnie zblendować, dodać agar i gotować ok. 10 min, żeby agar się rozpuścił (agar rozpuszcza się w 90-100'C przez ok. 10-20 min - stąd to gotowanie i jeszcze można dodać szczyptę soli dla lepszego rozuszczenia). Na koniec dodać coś do dosłodzenia do smaku, zamieszać i nakładać na wierzch. Ja troszkę odczekałam z nałożeniem, aż polewa zaczęła gęstnieć (jak stygnie to gęstnieje) i jak była lekko gęsta przełożyłam do buteleczki z końcówką do sosów i przelałam na wierzch sernika. Za jakieś 10 min. albo szybciej była już całkowicie zastygnięta.

      Usuń
  7. Jak dokładnie zrobić w domu tę pulpę kokosową? Nie mam w pobliżu sklepu gdzie byłaby dostępna :/

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Należy jak najdokładniej zmielić wiórki kokosowe, w razie gdyby były za gęste można dodać troszkę wody lub jeśli ma Pani mleko kokosowe, to można dodać do wiórek tą gęstą część (śmietankę) z mleka (po schłodzeniu w lodówce mleko kokosowe rozdziela się na wodę kokosową i śmietankę).

      Usuń
  8. Czy zamiast agaru można dać żelatynę, a zamiast ksylitolu miód?

    OdpowiedzUsuń
  9. czy pulpa kokosowa jest niezbędna?

    OdpowiedzUsuń
  10. no tak, ale ten budyń ... mąka pszenna !!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. budyń to mąka ziemniaczana

      Usuń
  11. czy lepiej jest namoczyc wiorki i je zblendowac czy zmiksowac w mlynku suche?nie wiem czy mlynek sobie poradzi bo nie probowalam,pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  12. no właśnie sernik bez sera, a wygląda genialnie.
    ciekawe jak smakuje :)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...