piątek, 22 lutego 2013

Muffinki z buraczkami (nowa odsłona)





Te muffinki są wyjątkowe, dlatego postanowiłam zrobić jej jeszcze raz i na pewno nie ostatni. Akurat miałam dostępne nieco inne składniki, więc przepis zmodyfikowany i chyba  lepszy... chociaż ciężko powiedzieć, bo pierwsze wydawały mi się już doskonałe.








Składniki:

260 g ugotowanych buraczków
4 kopiaste łyżki mąki orkiszowej
łyżka kopiasta mąki ziemniaczanej
4 jajka
50 g oleju kokosowego
5 łyżeczek kakao
ok. 50 g cukru kokosowego
esencja waniliowa naturalna
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia bio z kamieniem winnym
cukier trzcinowy nierafinowany do posypania







Olej kokosowy roztapiamy i mieszamy z kakaem i dodajemy żółtka utarte z cukrem kokosowym. Białaka ubijamy na sztywno. Mąkę łączymy z proszkiem i resztą składników. Masę przelewamy do foremek na muffinki wyścielonych papilotkami. Babeczki oprószamy cukrem trzcinowym nierafinowanym. Wkładamy do nagrzanego piekarnika do ok. 170' C i pieczemy ok. 30-40 min aż babeczki wyrosną i cukier się skarmelizuje.Najlepsze są po przestygnięciu.




2 komentarze:

  1. Uwielbiam przemycać w wypiekach zdrowe składniki, piekłam już muffinki z cukinią, więc teraz kolej na buraczki:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Czy można zastąpić cukier kokosowy ( brak takowego w spiżarce :p) np. ksylolitem ? a buraczki , jakiej "grubości tarką " należy potraktować ?
    pozdrawiam ,Kasia
    P.S jestem pod wrażeniem całego blogu i kreatywności autorki !

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...