sobota, 12 października 2013

Kasza jaglana ze śliwkami.






Jeśli lubicie kaszę jaglaną z owocami, to to zestawienie powinno Wam bardzo posmakować, a jeśli nigdy nie jedliście kaszy jaglanej to polecam właśnie zacząć od prostych, owocowych i zdrowych deserów w roli głównej z tą właśnie kaszą.







Składniki:

dojrzałe śliwki
kasza jaglana
laska wanilii (opcjonalnie)
syrop daktylowy (opcjonalnie)



Kaszę jaglaną zazwyczaj gotujemy na kilka dni i przechowujemy w lodówce, wtedy możemy szybko przygotować dania z jej udziałem. Jeśli nie mamy ugotowanej. Kubek kaszy zalewamy wrzątkiem. W tym czasie zagotowujemy podwójną ilość wody. Sparzoną kaszę płuczemy pod zimną wodą i wrzucamy na wrzątek. Gotujemy na malutkim ogniu, pod przykryciem przez ok. 20 min, do momentu, kiedy kasza "wypije" całą wodę.

Śliwki myjemy i pozbawiamy pestek. Wykładamy na patelnię i zalewamy odrobiną wody, przykrywamy i dusimy. Możemy dodać nieco miąższu z laski wanilii oraz syropu z daktyli, jeśli śliwki nie są wystarczająco słodkie. Od czasu do czasu możemy zamieszać lub w razie potrzeby dodać trochę wody.


Kaszę podajemy ze śliwkami. W sezonie śliwkowym, to nasze ulubione śniadanko.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...