czwartek, 25 października 2012

Karobowy bananowiec-marchewkowiec ze śliwkami





Ciasta czekoladowe były moją zmorą do tej pory. Ciężkie, słodkie i nie niosące ze sobą żadnych wartości ale niestety to moje ulubione smaki. Tym „czekoladowym” bananowcem mogą objadać się dzieci i dorośli bez ograniczeń. Jest pożywny i zdrowy. Jeśli jesteśmy na diecie bezglutenowej płatki owsiane zastąpmy gryczanymi a mąkę orkiszową również gryczaną.





Składniki:

Ciasto:

półtorej startej marchewki średniej wielkości
2 duże banany
garść rodzynek/ 7 daktyli
garść migdałów
50 g wiórek kokosowych
3 figi drobno posiekane
3 łyżki mleka roślinnego
3 łyżki ksylitolu lub cukru kokosowego
laska wanilii
ok. 350 g ugotowanych płatków owsianych
5 łyżek karobu
30 g mąki amarnatusowej
45 g mąki gryczanej
59 g mąki białej orkiszowej
1 łyżeczka skrobi kukurydzianej
2 jajka
1 łyżka oleju kokosowego
2 łyżeczki proszku do pieczenia bio (bez wodorowęglanów)
świeże śliwki bez pestek pokrojone na ćwiartki

Polewa:

1 łyżka oleju kokosowego
1 łyżka cukru kokosowego
4 łyżki karobu
odrobinka mleka kokosowego (opcjonalnie by polewa była bardziej mleczna)



Mąki, proszek do pieczenia, olej i bakalie ucieramy w melakserze na masę, dodajemy banana, marchew i figi i mieszamy na małych obrotach nie pozwalając tym samym na ich dokładne rozdrobnienie. Obok oddzielamy żółtka od białek i ubijamy białka na sztywną pianę a żółtka ucieramy z cukrem i łyżką karobu. Łączymy wszystkie masy i mieszamy delikatnie. Ciasto dzielimy na pół. Do jednej części dodajemy ziarenka z laski wanilii a do drugiej pozostałe 4 łyżki karobu, kopiaste, tak by ciasto było mocno czekoladowe. Do sylikonowej formy wlewamy najpierw masę czekoladową, układamy na niej śliwki, i zalewamy masą waniliową. Ciasto wkładamy do nagrzanego do 190 stopni piekarniki i pieczemy ok. 50-60 minut. po ok. 40 minutach zmieniając temperaturę na 180′ C.

Na lekko wystudzonym cieście rozprowadzamy naszą mocno karobową polewę i dekorujemy bakaliami, świeżymi bananami lub pozostawiamy samą czekoladę.






Ciasto jest dość wilgotne i grudkowate w swej strukturze, smakiem przypomina piernik o bananowym posmaku.



Mogą je zajadać dzieci po 1 roku życia.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...