poniedziałek, 15 czerwca 2015

Domowe lody truskawkowe. Bez cukru.




To chyba najprostsze lody pod słońcem! Wystarczy zblendować truskawki z miodem, przelać do pojemniczków, zamrozić i gotowe. Takie lody to prawdziwe, zdrowe orzeźwienie w upalny dzień. 




Możecie oczywiście dodać odrobinę oleju (ryżowego, winogronowego, orzechowego, kokosowego) wtedy lody tak bardzo nie zmarzną. 




Jeśli lubicie bardziej kremowe smaki, dorzućcie orzechów nerkowca, suszonych daktyli banana albo łyżkę jogurtu lub śmietanki. Wszystkie chwyty dozwolone :)




Składniki:

dojrzałe truksawki ok. 300 g
kopiasta łyżka miodu lub syropu klonowego/ryżowego (dosmakować wg uznania)
łyżka oleju (opcjonalnie)
u mnie jeszcze 2 łyżki musu mango-jabłko z enerBio




Wszystkie składni miksujemy na gładki mus i przelewamy do foremek, wstawiamy drewniane patyczki i chłodzimy w zamrażarce minimum 6 godzin. 



3 komentarze:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...