środa, 30 września 2015

Gryczane placki z pieczonymi burakami i gruszką, pachnące czarnuszką. Bezglutenowe.




Miały być tradycyjne buraczki z ziemniaczkami i sałatka z serem kozim i buraczkiem pieczonym, ale na pierwsze danie zabrakło mi czasu i na szybko zrobiłam placki gryczane z dodatkiem upieczonych buraczków. A żeby było ciekawiej dodałam też gruszkę i czarnuszkę, bo dobrze komponują się z buraczkiem. Placki świetnie smakują z kozim serem lub jogurtem i oczywiście zieloniutką, lekko pikantną rukolą.


Składniki:

2 średnie upieczone lub uparowane buraczki
ząbek czosnku
mała gruszka
łyżka sera koziego twarogowego
3 jajka
4 większe łyżki mąki gryczanej
czarnuszka
suszona cebula
zioła (tymianek, oregano, majeranek, koperek, rozmaryn)
sól różowa
olej kokosowy do smażenia




Buraczki rozdrobnić blenderem na papkę wraz z żółtkami, gruszką, serkiem kozim, czarnuszką, czosnkiem i cebulką suszoną. Białka ubić na sztywną pianę i wymieszać z buraczkami i resztą składników. Patelnię zwilżyć olejem kokosowym i smażyć obustronnie (jeśli wolicie lekko chrupiące to bez przykrycia, a jeśli mają być mniej przysmażone, bardziej uparowane, to na małym ogniu pod przykryciem). Można je również upiec w piekarniku. 
Podawać z kleksem śmietany, sera kremowego lub jogurtu naturalnego. Smak kozich przetworów zdecydowanie fajnie podkreśla smak buraczków. 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...