Te kotlety wegańskie nie mają sobie równych. Zdecydowanie są naszymi ulubionymi. Czarna soczewica jest bardzo delikatna w strukturze i smaku i świetnie komponuje się z pieczarkami, a dodatek ugotowanych płatków owsianych lub kaszy uzupełnia ograniczające aminokwasy, tak by dostarczyć nam pełnowartościowego białka.
Możecie je doprawić według uznania, ale dobrze smakują ze świeżym koperkiem i suszoną cebulką.
Składniki:
ok. 150-200 g suchej soczewicy czarnej
ok. 250 g pieczarek albo więcej
2-3 łyżki gotowanych płatków owianych
2 łyżki suchych płatków jaglanych
łyżka mąki ziemniaczanej
zioła/przyprawa do kotletów mielonych
pieprz kolorowy
sól himalajska
papryka słodka
papryka ostra lub chilli
świeży koperek
suszona cebula
olej kokosowy do smażenia
kaszka błyskawiczna ryżowa i sezam do obtoczenia
Soczewicę namoczyć na najlepiej na noc, rano odlać wodę, wypłukać i jeszcze raz zalać świeżą wodą, gotować do miękkości i odcedzić i lekko osolić. Pieczarki umyć i opcjonalnie obrać, pokroić na mniejsze części i usmażyć/dusić z odrobiną pieprzu. Usmażone rozdrobnić lekko w melakserze i połączyć z soczewicą, dodać ugotowane i suche płatki, mąkę i doprawić suszoną cebulką, świeżym koperkiem i przyprawami. Lekko wszystko zblendować i lepić kuleczki, obtaczać w kaszce wymieszanej z sezamem i spłaszczać. Kotlety układać na rozgrzanej patelni, zwilżonej olejem i smażyć obustronnie.
Świetnie smakują w towarzystwie buraczków albo brokułów.
Świetnie wyglądają te kotleciki :)
OdpowiedzUsuńIle kotlecików wychodzi z tego przepisu?
OdpowiedzUsuńA czy zielona soczewica się do tego nadaje?
OdpowiedzUsuńKotlety z soczewicy robiłam z tego przepisu. Wyszło jakieś 8-9 sztuk. Kotlety się niestety ciężko smażyły i prawie rozlatywały, brakuje jakiś składników by skleić masę, chyba jajka i bułki tartej. Brakuje jakiegoś elementu w tych kotletach, tak nawet dobre i syte ale przepis na kotlety jest niekompletny.
OdpowiedzUsuńJa k wegańskie to jak jajko? Ja mam taki patent na spoiwo łyżka siemienia lnianego ugotowanego aż zrobi się taki glut podobny do białka jajka w strukturze i łyżka płatków owsianych,dodać to do masy na kotleciki obtoczyć w mące lub drobno startej bułce tartej, której też można dodać do masy jeśli okaże się zbyt rzadka i smażyć na dobrze rozgrzanym ogniu niewielkie kotleciki, wtedy się nie rozpadną, nie za dużo oleju, jaki by on nie był, bo wchłoną i się zaczną szybciej rozpadać.
Usuń