Czy posiłek roślinny może być źródłem białka pełnowartościowego? Oczywiście, że tak, o ile go właściwie skomponujemy. Wystarczy zadbać, by tzw. ograniczające aminokwasy w poszczególnych produktach uzupełniały się. Dlatego rośliny strączkowe, którym często brakuje wystarczającej ilości metioniny trzeba łączyć np. ze zbożami (kaszami) lub warzywami zawierającymi metioninę np. brokułem, brukselka, a nawet cebulą lub czosnkiem.
Dietetycy,
pediatrzy i specjaliści ze Światowej Organizacji Zdrowia są
zgodni co do opinii, że prawidłowo
zbilansowana dieta wegetariańska nie niesie za sobą zagrożenia dla wzrostu
i rozwoju dziecka. Dużo większym problemem w Polsce i krajach wysokorozwiniętych są skutki nadmiernego
spożycia białka zwierzęcego niż diety bezmięsnej. Zaobserwowano, że dzieci wzrastające bez
spożywania mięsa, w dorosłym życiu rzadziej cierpią na choroby układu
pokarmowego, kamicę nerkową, nowotwory, osteoporozę i otyłość.
Nawet, gdy nie jesteśmy zadeklarowanymi wegetarianami, może warto spojrzeć
na produkty zwierzęce raczej jako dodatek do diety, niż jego podstawę i zamiast tradycyjnego mielonego zaserwować maluchom kotleta z zielonego groszku, soczewicy albo fasolki.
Składniki:
ok. 200 g suchej fasolki mung
2 łyżki puree z ziemniaków i dowolnych warzyw albo gotowany ziemniak marchewka wg uznania
łyżka ugotowanej kaszy jaglanej
łyżka dowolnych płatków
łyżka mąki ziemniaczanej
świeże zioła ulubione
ząbek czosnku
przyprawa do mielonego bez soli lub inne zioła
do obtoczenia kaszka ryżowa lub inna dla dzieci
do smażenia olej kokosowy
Kotlety wegańskie są super! Nigdy wcześniej nie byłam świadoma tylu smaków:-)
OdpowiedzUsuńJeszcze kotletów z fasoli nie jadłam, ale uwielbiam z cieciorki :-)
OdpowiedzUsuńJestem zachwycona daniami kuchni wegańskiej. Te kotlety też są rewelacyjne.
OdpowiedzUsuńBardzo lubię zamienniki zwykłych kotletów mięsnych.Nie dość, że różnią się smakowo to jeszcze ile warzyw można w nich przemycić.:)
OdpowiedzUsuńMusze je spróbować. Przepis i zdjęcia wyglądają smakowicie :)
OdpowiedzUsuńJestem zagorzałym mięsożercą, ale ten przepis wygląda kusząco.
OdpowiedzUsuńCon 200 gs en seco cuantas hambur salen?
OdpowiedzUsuń