Zdecydowanie moim faworytem wśród roślin strączkowych jest czarna soczewica, ma zdecydowany smak, trochę grzybowy i nie rozgotowuje się w przeciwieństwie do czerwonej. Kotlety z soczewicy są dobrym źródłem białka, w 100 g produktu zawiera się ok. 20 g. Polecam zamiast mielonych, smak wyśmienity.
Dla malucha podane z puree ze szpinaku i zmieniaczków.
Dla malucha podane z puree ze szpinaku i zmieniaczków.
Składniki:
soczewica czarna
3 cebulki cukrowe małe
2 ząbki czosnku
olej rzepakowy virgine
łyżka skrobi ziemniaczanej
6 łyżek płatków drożdżowych
jajko
5 łyżek otrąb owsianych
3 łyżki mąki owsianej pełnej
sól
pieprz kolorowy świeżo zmielony
papryka słodka
panierka:
otręby owsiane
mąka owsiana
płatki drożdżowe
przyprawy: pieprz, sól, słodka papryka
Soczewicę możemy wcześniej namoczyć lub tylko wypłukać porządnie do czystej wody. Zalać zimną wodą w stosunku 1:3 i zagotować na sporym ogniu, do momentu aż soczewica wchłonie całą wodę, następnie uzupełnić wrzątkiem zakrywając powierzchnię soczewicy, zmniejszyć ogień i gotować pod przykryciem do miękkości, w razie potrzeby dolewając wrzątku.
Na oleju zeszklić cebulkę i czosnek pokrojone drobno, dolać odrobinę wody i dusić chwilę, prawie do odparowania wody. Ugotowaną soczewicę lekko ostudzić i zmieszać z pozostałymi składnikami na dość dobrze formującą się masę, ale raczej luźną. Szybko obtaczać w panierce, formować kotlety i smażyć na małym ogniu pod przykryciem, z obydwu stron na złoto. Polecam dla dzieciaków i dorosłych. U nas będą często gościć na stole.
takie kotleciki polecam każdemu, a szczególnie tym którzy jej nie lubią,bo przyjmują zupełnie inny smak!
OdpowiedzUsuńŚwietny przepisik:)
OdpowiedzUsuńBardzo dobry przepis!
OdpowiedzUsuńŚwietny przepis, załuję tylko że nie obtoczylam ich w otrębach. Zdecydowanie polecam! Chyba do tej pory moja faworytka wśród soczewicy.
OdpowiedzUsuńIle tej soczewicy?
OdpowiedzUsuń