Różne ciasta na pizzę bezglutenową już u nas gościły, jedne bardziej drugie mniej satysfakcjonujące. Ideałem pozostaje pizza włoska, najprawdziwsza cieniutka z chrupiącymi brzegami... Trudno uzyskać taki efekt wybierając mąki bezglutenowe, zawsze jest jakieś "ale" albo "prawie". I tym razem nie mogę powiedzieć, że jest taka jak we Włoszech, ale co najważniejsze jest cienka, dobrze wypieczona, czyli bez charakterystycznego dla ciasta bezglutenowego gliniastego zakalca. Jedyny minus, który może zniechęcać to konsystencja ciasta, która się rozsmarowuje, a nie zagniata, co sprawia trochę trudności przy rozprowadzeniu ciasta na papierze do pieczenia. Ale dla chcącego nic trudnego i warto dla końcowego efektu, bo jest bardzo smaczna.
Składniki:
ok. 300g mąk (mix na bazie mąki ryżowej Shar, m. kukurydziana, m. gryczana)
2 łyżki oliwy
2 łyżeczki soli
2 łyżeczki cukru
ok. 25 g drożdży świeżych
ok. 200-250 ml wody (ciasto ma mieć konsystencję gęstą, ale niedającą się ulepić)
Dodatki: mozzarella w kulkach, gruszka, szpinak, cebula
Ciasto wyrabiałam w robocie, więc nie przejmowałam się kolejnością, nie
robiłam zaczynu, po prostu wszystkie składniki wyrabiałam ok. 3 minut
(w Thermomixie funkcją do ciasta). Gotowe ciasto od razu przełożyłam na
blachę wyścieloną papierem do pieczenia. Ciasto powinno mieć nieciekawą
konsystencję trudno rozsmarowującej się gęstej "mazi". Ale powolutku
udało mi się mniej więcej równomiernie rozłożyć na całej powierzchni.
Wierzch pozostaje nierówny z wypustkami, można go lekko wygładzić
zwilżoną łyżką, ale ja tego nie robiłam. Pozostawiamy ciasto pod
przykryciem na ok. 15-20 min. Bardzo mało mi podrosło, ale widać było,
że trochę odbiło. W tym czasie przygotowałam sos i rozdrobniłam
mozzarellę - możecie pokroić w plastry. Rozprowadziłam sos,
gdzieniegdzie rzuciłam listki szpinaku i przysypałam serem. Na wierzchu
ułożyłam plastry gruszki i oprószyłam piórkami cebulki. Piekłam w ok.
220'C przez ok. 15-20 min. Pod koniec wyłączyłam górną grzałkę, żeby nie
przypalić sera. Polecam pizza jest aktualnie naszą ulubioną.