... czyli co warto mieć w spiżarni i co jadamy dla zdrowia, jak skomponować menu dnia
i pomysły na sycące, pełnowartościowe dania.
Kilka słów o wybranych produktach z naszej kuchni. Niektóre z nich brzmią dość egzotycznie, ale większości nie będzie trudno znaleźć na półkach sklepowych lub straganach, a część możemy również uprawiać we własnych ogródkach, bo wartości odżywczej i zdrowotnej dodaje im ekologiczne pochodzenie, czyli uprawa oraz procesy związane z ich przetwarzaniem i konserwacją. Klikając na poszczególne hasła otworzą się strony, na których znajdziecie przepisy z ich wykorzystaniem i przy okazji krótki opis tych produktów lub posty poświęcone w całości konkretnym zagadnieniom. Podkreślę, że ważne jest, by jeść sezonowo i lokalnie, czyli zgodnie z porą roku i naszą strefą klimatyczną, a jedynie uzupełniać tą dietę wartościowymi produktami dla nas egzotycznymi.
OWOCE:
Resweratrol obecny w ciemnych winogronach i czerwonych grejpfrutach
Jabłka
Maliny
Truskawki
Jagody
Śliwki
Morele
Miechunka
Jagody goji
Jeżyny
Borówka amerykańska
Jagoda kamczacka
Brzoskwinie
Cytrusy
Melony
Arbuzy
Awokado
Ananas
Banany
WARZYWA:
Marchew
Pietruszka
Seler
Pomidory
Ogórki
Papryka
Szpinak
Jarmuż
Czosnek
Cukinia
Kapusta
Brukselka
Buraczki
Bakłażan
Dynia
Cebula
Chrzan
Ziemniaki i bataty
Boczniaki i beta-glukan
Cieciorka
Fasola (wszystkie odmiany)
Bób
Groszek zielony
Kiszonki: kapusta, ogórki, seler, buraki, marchew
ZAMIENNIKI CUKRU:
Daktyle i inne zamienniki cukru: cukier palmowy, melasy, ksylitol, stewia, syropy słodowe (klonowy, daktylowy, z agawy)
Karmel bakaliowy
Miód
Ksylitol/erytrol
PRZYPRAWY:
Imbir
Cynamon
Oregano
Kurkuma
Karob
Kolendra
Bazylia
ZBOŻA i PSEUDOZBOŻA (BEZGLUTENOWE i żyto):
Proso i kasza jaglana
Gryka i kasza gryczana
Amarantus
Ryż
Komosa ryżowa
Żyto
ORZECHY:
Kokos
Orzechy włoskie
Migdały
Nerkowce
Makadamia
OLEJE:
Olej rzepakowy
Olej rydzowy (z lnianki)
Olej kokosowy
Sezam i olej sezamowy
Siemię lniane/olej
ZIOŁA:
wszystkie jadalne :)
Roślinne ZAMIENNIKI MLEKA KROWIEGO:
Jaglane i jego mieszanki z migdałami, kokosem
Kokosowe
Ryżowe i jego mieszanki
Sojowe
INNE:
Agar
JADALNE KWIATY:
Czarny bez
Lipa
Nasturcja
Ogórecznik
Fiołek
Bratek
Lawenda
Nagietek
Koniczyna
Mniszek
PRODUKTY ODZWIERZĘCE:
Jajka (tylko z zaufanej ekologicznej hodowli)
Smalec gęsi
Produkty pszczele (miody, pierzga, mleczko, pyłek, propolis)
Mleko kozie i jego przetwory
Jogurty domowe
Masło
Coraz więcej ludzi świadomie rezygnuje lub ogranicza mięso i inne produkty pochodzenia zwierzęcego. Jest to dobry krok ku zdrowiu. Wszystkie organizacje do spraw zdrowia są zgodne w kwestii ograniczenia spożywanego mięsa i białka zwierzęcego na rzecz produktów roślinnych. Badania potwierdzają negatywny wpływ produktów odzwierzęcych na nasze zdrowie. Tradycyjna kuchnia polska jest zdecydowanie przebiałczona i nawet jeśli nie jesteśmy wegetarianami warto traktować produkty odzwierzęce jako dodatek do dań, a nie ich podstawę.
Wbrew niegdyś panującym mitom spożywając jedynie pokarmy pochodzenia roślinnego jesteśmy w stanie dostarczyć sobie pełnowartościowe białko, gdyż białko znajduje się prawie w każdym roślinnym produkcie, różni się jedynie kombinacją i ilością poszczególnych aminokwasów. Wystarczy więc mądrze łączyć ze sobą pewne produkty (w dużym skrócie np. rośliny strączkowe ze zbożami) żeby dostarczyć organizmowi wszystkich niezbędnych aminokwasów.
Przykładowe dania obiadowe jarskie:
• Risotto z warzywami i soczewicą/komosą ryżową/tofu, surówka
• Makaron pełnoziarnisty gryczany/ryżowy/inny z surowym pesto z orzechów, ziół i warzyw
• Frytki pieczone z dyni z falafelem z ciecierzycy i surówką.
• Ziemniaki w mundurkach, fasolka szparagowa, „tarta bułka” ze zmielonych nasion i orzechów, surówka
• Zapiekanka z buraków, gruszki, szpinaku i ziemniaków z dodatkiem soczewicy/fasolki lub tofu, surówka
• Pieczone placki warzywne z sosem ze zmielonych orzechów/migdałów i ziół, surówka
• Faszerowana soczewicą cukinia zapiekana, surówka
• Bób smażony z warzywami i ziołami, surówka
• Pizza gryczana z sosem pomidorowym, warzywami i jajkiem, świeże warzywa i sałaty
• Kluski kładzione z jajek, szpinaku i mieszanki mąk pełnoziarnistych
• Jajko w koszulce podane na duszonym szpinaku z ziemniakami w mundurkach
• Suflet warzywny z jajek podany na świeżych warzywach i sałacie
• Jajko na miękko z puree z selera i ziemniaków, surówka
• Pieczone pieczarki nadziewane serem lub pastą z groszku, ryż ugotowany z ziołami, surówka
•Grillowany bakłażan z sosem pomidorowym, kasza/ryż z ziołami, surowe warzywa i nasiona
• Zapiekanka z bakłażana, soczewicy i pomidorów, nasiona i surowe warzywa
• Rolada ze szpinaku i jajek nadziewana pastą z oliwek, suszonych pomidorów i orzechów, surowe warzywa
• Orientalny ryż z tofu i warzywami, surówka z kapusty białej na słodko-kwaśno
• Spaghetti bolognese pełnoziarniste, z soczewicą czarną, surowe sałaty i warzywa
• Zapiekanka z ziemniaków, grochu, papryki i cebuli, kiszona kapusta
• Puree z brokuła i ziemniaków z sadzonym jajkiem i ogórkiem kiszonym
•Pyzy/kluski śląskie nadziewane pieczarkami z soczewicą, surówka/kiszonki
• Zupa krem z dyni, warzyw i ciecierzycy z pestkami dyni , czarnuszką i surowymi kiełkami
• Zupa pomidorowa z jajeczną zacierką, natka pietruszki
• Zupa krem z pieczonych warzyw z białą rzepą/kalarepą, surowe kiełki i nasiona
• Pierogi gryczane z pastą z cieciorki i kiszonej kapusty (a la ruskie) kiszone ogórki
• Sałatka z pieczonych buraków, gruszki, sera koziego,rukoli z żurawiną i płatkami migdałów
• Ratatouille z cieciorką i kaszą jaglaną , surówka
Przykładowe menu dzienne:
Rano szklanka ciepłej wody (może być z łyżeczką miodu)
Herbata ziołowa
Śniadanie: kasza jaglana ugotowana na sypko z prażonym jabłkiem, cynamonem i bakaliami
II śniadanie: owoc albo koktajl owocowo-zbożowy
Zupa: krem z dyni z grzankami z chleba żytniego na zakwasie i pestkami dyni
Obiad: kotlety wegańskie (np. z ciecierzycy/soczewicy) z puree z warzyw (np. ziemniaki i seler/szpinak/jarmuż/dynia) z surówką z kiszonej kapusty
Podwieczorek: domowe ciastko z dyni lub marchewki/ budyń jaglany (mała porcja bez lub z małą ilością cukru nierafinowanego)
Kolacja: sałatka z jajka, brokuła i ogórka kiszonego z majonezem wegańskim lub jajecznym
Ciepła herbata ziołowa
W międzyczasie napoje: woda, soki rozcieńczane domowe lub świeże wyciskane z warzyw i owoców, herbaty ziołowe
Herbata ziołowa
Śniadanie: kasza jaglana ugotowana na sypko z prażonym jabłkiem, cynamonem i bakaliami
II śniadanie: owoc albo koktajl owocowo-zbożowy
Zupa: krem z dyni z grzankami z chleba żytniego na zakwasie i pestkami dyni
Obiad: kotlety wegańskie (np. z ciecierzycy/soczewicy) z puree z warzyw (np. ziemniaki i seler/szpinak/jarmuż/dynia) z surówką z kiszonej kapusty
Podwieczorek: domowe ciastko z dyni lub marchewki/ budyń jaglany (mała porcja bez lub z małą ilością cukru nierafinowanego)
Kolacja: sałatka z jajka, brokuła i ogórka kiszonego z majonezem wegańskim lub jajecznym
Ciepła herbata ziołowa
W międzyczasie napoje: woda, soki rozcieńczane domowe lub świeże wyciskane z warzyw i owoców, herbaty ziołowe
Cześć Kamilo,
OdpowiedzUsuńbardzo fajnie się czyta Twojego bloga...mam pytanie czy masz książki warte polecenia o zdrowej żywności 'dla początkujących'? Coraz częściej się słyszy i mówi o zdrowej żywności i staram się ją też wprowadzać w codziennym życiu ale czasami ciężko jak się ma stare nawyki naszych mam czy babć ;)
będę wdzięczna na wszelkie informacje :)
Pozdrawiam serdecznie
Stewia zamiast cukru to moje odkrycie. Naprawdę robi wielką rocznicę.
OdpowiedzUsuńTen komentarz został usunięty przez autora.
OdpowiedzUsuńBardzo proste są Twoje przepisy. Szkoda tylko, że nasze sklepy nie zawsze dysponują odpowiednim asortymentem. Dzieciakom pozwalamy na odrobinę szaleństwa i pozwalamy na słodycze. Zaopatrujemy się tylko w hurtownia spozywcza.
OdpowiedzUsuńZainteresował mnie ten blog, wiele przydatnych informacji można tu znaleźć.
OdpowiedzUsuńhttps://kurylko.blogspot.com/2015/09/najbogatszy-czowiek-w-babilonie-recenzja.html?sc=1658748511057#c6406069717001066652
OdpowiedzUsuńTen blog jest dla mnie, ostatnio często zastanawiam się nad tą alternatywą zarabiania.
OdpowiedzUsuńBardzo cenne porady kulinarne
OdpowiedzUsuń