Placuszki, naleśniczki, kluseczki i kotleciki wegetariańskie, mocno jajeczne to ulubione dania mojego malucha. Tym razem wzbogacone serkiem białym placki orkiszowe wyszły bardzo puszyste, jak biszkopty o delikatnej sernikowej nucie. Polecamy!
Składniki:
4 jajka
100 g mąki orkiszowej
130 g sera białego chudego
ok. 40 g syropu z agawy
10 g skórki pomarańczowej otartej
wanilia z laski
olej kokosowy do smażenia
łyżka oleju rzepakowego
Białka jajek ubijamy na sztywno, dodajemy żółtka i ser i jeszcze raz ubijamy/ucieramy. Dodajemy resztę składników i smażymy z obu stron na małym ogniu na małej ilości oleju kokosowego pod przykryciem.
Placuszki wychodzą bardzo delikatne i puszyste...
Podajemy z owocami, jogurtem, musami i domowymi konfiturami....
Uwielbiam tego typu placuszki, ale smaze je na patelni teflonowej bez tłuszczu. Moja coreczka za nimi przepada :). Dzisiaj robilam wersję z jabłkami.
OdpowiedzUsuńU mnie niby patelnia też nieprzywierająca, ale nie teflonowa i zawsze lepiej trochę jak zwilżę olejem. Możliwość wariacji w przypadku tych placuszków nieograniczona, my też co raz z czymś eksperymentujemy :)
Usuń