wtorek, 20 października 2015

Pyszna ogórkowa z quinoa (komosą ryżową) i ryżem. Wegetariańska.




Ogórkowa u nas zawsze delikatna, wegetariańska, lekko kwaśna z odrobiną słodyczy, pochodzącej od marchewki. Dziś wzbogaciłam ją komosą ryżową, w smaku wciąż ta sama jak z ryżem i ziemniakami, ale w strukturze bardzo przyjemna dzięki małym grudeczkom komosy ryżowej. Najważniejszy jednak atut tego delikatnego dodatku to oczywiście wartości odżywcze. Quinoa jest dobrym źródłem białka roślinnego, twierdzi się nawet, iż jest to roślinne źródło białka pełnowartościowego. Oprócz tego zawiera dużo wapnia, żelaza, magnezu, cynku, ale również mangan, miedź i witaminy, zwłaszcza z grupy B. Nie zawiera glutenu, więc alergicy i osoby z autoimmunologicznymi schorzeniami mogą ją spokojnie spożywać, dodatkowo jest źródłem kwercytyny (wykazującej działanie przeciwalergiczne i antyoksydacyjne).




Składniki:

ok. 0,7 l wywaru warzywnego  (z warzywami w całości: ćwiartka selera, korzeń pietruszki, 2 średnie marchewki, trochę ugotowanej natki pietruszki) 

2 ogórki kiszone 
ok. 0,5 szklanki wody z kiszonych ogórków
1/3 szklanki ryżu i 1/3 szklanki komosy ryżowej
ok. 80-100 g sera koziego kremowego lub typu feta
szczypta wędzonej papryki opcjonalnie




Przy okazji tej zupki, chciałam wspomnieć o ważnej, w diecie dzieci i nie tylko, witaminie D3 i nienasyconych kwasach tłuszczowych omega-3. Pora obiadowa jest dobrym momentem na podanie dziecku kropli witaminy słońca i łyżki dobrego oleju - aktualnie mój ulubiony - olej z lnianki (rydzowy).

Jeśli macie Thermomix lub inny robot o podobnych funkcjach, to zupka zrobi się praktycznie sama.


Jeśli mamy już gotowy wywar warzywny to wlewamy wywar wraz z ugotowanymi warzywami w całości. Dodajemy wcześniej wypłukany i wymoczony (min. godzinę) ryż z komosą i gotujemy aż zmiękną. Po tym czasie dodajemy obrane ogórki przekrojone na mniejsze części i wodę z ogórków. Gotujemy kolejne 10 min w temp. 80'C. Pod koniec rozdrabniam wszystko na obrotach 5-6 przez kilka sekund i gotuję jeszcze chwilkę. Następnie dodaję ser kozi, mieszam na obrotach 2-3 i gotowe.

Wersja bez TM jest nieco inna. Do wywaru bez warzyw (jeśli mamy gotowy) dodajemy ryż i komosę i gotujemy lub od początku gotujemy wraz z nowym wywarem (z surowymi warzywami). Na koniec dodajemy rozdrobnione lub starte na tarce ogórki i ugotowane warzywa z wywaru i sok z kiszenia i gotujemy następne 10 min. Zabielamy serem i mieszamy. 


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...