niedziela, 18 października 2015

Zapiekany omlet warzywny lub quiche z cukinią, bakłażanem i kaszą jaglaną. Bez glutenu.




Kiedy nie mam pomysłu na obiad, zapiekanka, pizza lub quiche zawsze mnie poratują... bo to nic innego jak warzywa przemycone pod różną postacią. Dziś podsmażyłam cukinię, osobno bakłażana z pomidorami i ugotowałam kaszę jaglaną. Wszystkie składniki plus kawałki koziej fety wrzuciłam do wytrawnego "biszkoptowego" ciasta i zapiekłam pod pomidorowym sosem. Powstało danie nie tylko pełnowartościowe i pożywne, ale bardzo smaczne i estetyczne. Polecam! 




Składniki:

ok. 8 łyżek ugotowanej na sypko kaszy jaglanej
4 jajka
3 łyżki mąki gryczanej
1 czubata łyżka mąki ziemniaczanej
1 mała zielona cukinia + przyprawa Zielona Czubrica (Ten Smak: czosnek, bazylia, natka pietruszki, imbir, tymianek, cebula, suszone pomidory)
czosnek
pół średniego bakłażana + przyprawa Suszone pomidory z czosnkiem i bazylią
oregano
suszona cebula w płatkach
koncentrat pomidorowy
sól
oliwa z oliwek
pieprz kolorowy
ser feta kozi
ewentualnie garść tartego parmezanu




Bakłażana umyć, pokroić w kosteczkę i zasypać solą, odstawić na ok. 10-15 min. żeby puścił goryczkawy sok. Opłukać w wodzie i przyprawić przyprawą z suszonymi pomidorami, czosnkiem i bazylią, dodać 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego i łyżkę oliwy z oliwek i oregano. Podsmażyć/dusić w patelni na koniec wciskając ząbek czosnku. Przełożyć do miseczki. Cukinię umyć, pokroić w kostkę i doprawić Zieloną Czubricą i oliwą. Smażyć do miękkości i na koniec wcisnąć ząbek czosnku, przełożyć do miseczki. Białka ubić na sztywno, połączyć z żółtkami i dodać sypką ugotowaną kaszę jaglaną, zamieszać. Dodać bakłażana, cukinię i ser typu feta pokrojony w drobną kostkę lub paski, zamieszać. Dodać mąki i doprawić solą, pieprzem i ewentualnie parmezanem. Delikatnie zamieszać i przelać do żaroodpornego naczynia. Na patelni rozgrzać oliwę z łyżką koncentratu pomidorowego rozcieńczonego wodą lub passatę pomidorową. Przyprawić bazylią i oregano, a na koniec jak sos się zredukuję wcisnąć 2 ząbki czosnku i rozprowadzić na powierzchni ciasta. Wstawić do nagrzanego piekarnika (170'C) i piec ok, 40-50 min.





Można podawać na sałatach lub z salsą pomidorową, albo ulubionym sosem. 


1 komentarz:

  1. mam tak samo, kiedy nie mam pomysłu na obiad, to zazwyczaj robię jakieś jednogarnkowe dania z warzywami w piekarnku, a taki omlet też chętnie bym zjadła :)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...