Składniki:
ok. 8 łyżek ugotowanej na sypko kaszy jaglanej
4 jajka
3 łyżki mąki gryczanej
1 czubata łyżka mąki ziemniaczanej
1 mała zielona cukinia + przyprawa Zielona Czubrica (Ten Smak: czosnek, bazylia, natka pietruszki, imbir, tymianek, cebula, suszone pomidory)
czosnek
pół średniego bakłażana + przyprawa Suszone pomidory z czosnkiem i bazylią
oregano
suszona cebula w płatkach
koncentrat pomidorowy
sól
oliwa z oliwek
pieprz kolorowy
ser feta kozi
Bakłażana umyć, pokroić w kosteczkę i zasypać solą, odstawić na ok. 10-15 min. żeby puścił goryczkawy sok. Opłukać w wodzie i przyprawić przyprawą z suszonymi pomidorami, czosnkiem i bazylią, dodać 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego i łyżkę oliwy z oliwek i oregano. Podsmażyć/dusić w patelni na koniec wciskając ząbek czosnku. Przełożyć do miseczki. Cukinię umyć, pokroić w kostkę i doprawić Zieloną Czubricą i oliwą. Smażyć do miękkości i na koniec wcisnąć ząbek czosnku, przełożyć do miseczki. Białka ubić na sztywno, połączyć z żółtkami i dodać sypką ugotowaną kaszę jaglaną, zamieszać. Dodać bakłażana, cukinię i ser typu feta pokrojony w drobną kostkę lub paski, zamieszać. Dodać mąki i doprawić solą, pieprzem i ewentualnie parmezanem. Delikatnie zamieszać i przelać do żaroodpornego naczynia. Na patelni rozgrzać oliwę z łyżką koncentratu pomidorowego rozcieńczonego wodą lub passatę pomidorową. Przyprawić bazylią i oregano, a na koniec jak sos się zredukuję wcisnąć 2 ząbki czosnku i rozprowadzić na powierzchni ciasta. Wstawić do nagrzanego piekarnika (170'C) i piec ok, 40-50 min.
mam tak samo, kiedy nie mam pomysłu na obiad, to zazwyczaj robię jakieś jednogarnkowe dania z warzywami w piekarnku, a taki omlet też chętnie bym zjadła :)
OdpowiedzUsuń