Codzienne wyciskanie soków stało się w końcu naszym porannym rytuałem, tzn. moim ponieważ chłopaki albo jeszcze smacznie śpią lub przeciągają się na górze. Kiedyś z ciężkim sercem zwykłam przynosić mężowi kawę z mlekiem do łóżka, a dziś wdrapuje się na piętro z butelką dla małego i szklaneczką dla dużego pełnymi kolorowych soków życia. Zawsze staram się, by w soku znajdowały się warzywa, bo mało jemy surówek, a dla osłody dorzucam jakieś owoce - teraz głównie jabłka. Zestawienie dynia, papryka, jabłko wymyśliło się samo i okazało się bardzo interesujące i smaczne, a przede wszystkim niesamowicie zdrowe. Jak wiadomo papryka zawiera bardzo dużo witaminy C, beta-karotenu i polifenoli, dynia również obfituje w beta-karoten oraz witaminy z grupy B, a jabłka poza zawartością witamin odkwaszają organizm i uzupełniają niedobory żelaza. Taki soczek wzmacnia odporność, zapobiega chorobom układu krążenia oraz procesom starzenia i nowotworzenia.
Składniki:
dowolna ilość
dyni
papryki
jabłek
Warzywa i owoce porządnie myjemy, z papryki usuwamy gniazda nasienne, a dynię obieramy ze skórki. Wszystkie kroimy, tak by zmieściły się przez otwór wyciskarki lub sokowirówki i wyciskamy sok! Pijemy od razu, a jeśli chcemy go przechować nieco dłużej (do dwóch dni) należy przelać go do zakręcanej szklanej butelki i przechowywać w lodówce. Zdrówko!
to czwarty przepis który czytam z Twojego bloga i tym razem uszy mi się zatrzęsły z podekscytowania. będę wracać i śledzić! zdrowo i dla rodzinki z małym dzieckiem. sok zamiast kawy (rzeczywiście niesionej z ciężkim sercem!)!
OdpowiedzUsuńCieszę się bardzo, że się podoba :) Soczki pijamy bardzo konsekwentnie i liczę, że wkrótce zaobserwujemy pozytywne efekty :) Jedynie dodatek buraczka mocno namieszał w brzuszku synka, więc 2-latkom radzę się wstrzymać z dodaniem surowego buraka. Polecam i zapraszam po więcej! :)
Usuń