Do tej zupki wykorzystałam nasz tegoroczny przecier pomidorowy KLIK. Krem ten przypomina tradycyjną pomidorówkę, jednak nie zabielałam go śmietaną ani jogurtem tylko mleczkiem jaglanym i oczywiście zgodnie z moimi zasadami nie gotowałam go na wywarze mięsnym. Polecam maluszkom i pozostałym domownikom. W wersji dla dorosłych można dodać nieco pikanterii, doprawiając pieprzem, chilli i podawać z tartym parmezanem.
Składniki:
kilka średnich marchewek
korzeń pietruszki
mały seler
natka pietruszki
przecier pomidorowy
świeże pomidory
cebula
przyprawa warzywna naturalna
mleko jaglane (lub inne roślinne)
olej rzepakowy
ryż (u mnie okrągły pełnoziarnisty)
opcjonalnie w wersji dla starszych:
parmezan
chilli
Warzywa myjemy, obieramy i kroimy w plasterki. Ryż płuczemy pod zimną wodą. Ryż okrągły pełnoziarnisty dość długo się gotuje (ok. godziny). Możemy go ugotować osobno lub razem z warzywami zalewając zimną wodą i gotować ok. 20 min. Po tym czasie dolewamy pomidory i doprawiamy do smaku. W garnuszku obok świeże pomidory dusimy z cebulą pokrojoną w piórka. Kiedy wytworzy się sok i skórki oddzielą się od pomidorów, a cebula będzie całkiem miękka przecieramy sos przez sito i dodajemy do zupy. Na ok. 15 min przed końcem, płuczemy pod bieżącą zimną wodą komosę ryżową i dodajemy do reszty. Gotujemy na małym ogniu mieszając od czasu do czasu, by ryż i komosa nie pozostawały na dnie. Na koniec dodajemy natkę pietruszki i olej rzepakowy. Wszystko możemy delikatnie zmielić na grudkowaty krem.
Zupka jest odpowiednia dla dzieci po 8 m.ż.W wersji dla dorosłych prezentowała się tak.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz