Odkąd pamiętam uwielbiam smak marcepana i zawsze chciałam zrobić w wersji domowej, bo skład tego ze sklepów w większości nie zachęca... Oczywiście i domowe wersje obfitują w cukier, ale nagle oświeciło mnie, że przecież naszym ulubionym i z pewnością najzdrowszym zamiennikiem cukru są suszone daktyle! I w tej kompozycji mnie nie zawiodły, idealnie podkreśliły smak migdałów i nadały marcepanowym chlebkom delikatnie karmelowej słodyczy. Miałam ochotę na czekoladę więc sypnęłam odrobinkę kakao i wyszło pysznie, słodko, czekoladowo i zdrowo!
Składniki:
migdały blanszowane (ok. 80 g)
daktyle suszone bez jąder (ok. 80 g)
2-3 łyżeczki kakao (dla alergików karob)
łyżeczka oleju kokosowego
Wszystkie składniki umieszczamy w robocie o zdolnościach mielenia i ucieramy na dość gładką masę. Wystarczy do momentu, kiedy masa będzie przypominała wyglądem drobny lepki piasek. Otrzymana masa jest bardzo plastyczna, więc możecie z niej lepić dowolne kształty, ręcznie lub przy użyciu foremek (polecam sylikonowe) i podawać jako łakocie lub dekorować nią ciasta i desery. Masa staje się twardsza, gdy jest przechowywana w lodówce.
Cudowności kolejne u Ciebie, nawet mam składniki ale tego młynka brak :( uwielbiam marcepan!
OdpowiedzUsuńNastępny w planach jest jasny z wanilią... A może po namoczeniu migdałów warto spróbować blenderem?
UsuńOd czasu zrobienia pierwszej chałwy myślę o domowym marcepanie;)
OdpowiedzUsuńCudne te serduszka!
Dziękuję, bardzo mi miło. Domowe zawsze najlepsze :)
UsuńTen deser wygląda wręcz nieprzyzwoito dobrze ! Musi być pyszny, jeszcze bez cukru. Aż chyba zaraz wskoczę do kuchni i zacznę przyrządzać ;)
OdpowiedzUsuńNie ma co rezygnować ze zdrowych słodkości ;) Smacznego!
UsuńO tak słodkim deserze i do tego zdrowym to ja jeszcze nie słyszałam. Dlatego jak znajdę chwilę to oczywiście spróbuję go wykonać. Mi również bardzo dobrze robi się wszelkiej maści ciasta i desery z przepisów https://wkuchnizwedlem.wedel.pl/ ponieważ wiem, jak smaczne mi one wychodzą.
OdpowiedzUsuń