Placki z ugotowanej wcześniej kaszy jaglanej lub innych kasz i płatków są już u nas tradycją śniadaniową. Dzięki dodatkowi ugotowanej kaszy placuszki są bardzo delikatne, mięciutkie i puszyste.
Tym razem w wersji owsianej z żółtymi malinami i jeżynami, słodzone suszonymi daktylami.
Składniki:
8 daktyli suszonych bez jąder
ok. 200g ugotowanych i wystudzonych płatków owsianych (u mnie z zarodkami)
4 jajka
4 czubate łyżki mąki owsianej pełnoziarnistej
2 łyżki budyniu bio z wanilią burbońską (opcjonalnie skrobia ziemniaczana)
łyżka skrobi kukurydzianej
maliny
jeżyny
Białka ubijamy na sztywną pianę. Żółtka i resztę składników (oprócz owoców) mielimy na dość gładką masę. Łączymy ją z białkami i lekko, ale dokładnie mieszamy. Na koniec wrzucamy owoce i bardzo ostrożnie mieszamy, by nie naruszyć ich struktury. Rozgrzaną patelnię zwilżamy lekko olejem kokosowym i wykładamy nieduże placki. Zmniejszamy ogień, przykrywamy pokrywką i smażymy zmieniając często stronę, by placki się nie przypaliły.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz