poniedziałek, 2 września 2013

Przecier/Sok pomidorowy - z cyklu pomidoLOVE przetwory - czyli co zrobić z pomidorami, żeby cieszyć się nimi jak najdłużej





Sezon pomidorowy trwa, więc jeśli komuś skończyły się pomysły na bieżące dania i przekąski pomidorowe, warto część zbiorów przeznaczyć na przetwory, które w chłodniejsze dni przypomną nam słoneczne lato.
Na początek przygotowałam propozycję najprostszą - przeciery/soki pomidorowe - które będą stanowiły bazę dla zup i sosów, ale doskonale smakują również samodzielnie jako sycący, uzupełniający elektrolity napój pełen dobroczynnego likopenu o właściwościach przeciwnowotworowych.



Składniki:

dojrzałe pomidory (najlepiej ekologiczne, dowolna ilość)
łodygi selera naciowego (opcjonalnie)
sól do smaku - polecam różową himalajską (opcjonalnie) 
odrobina pieprzu kolorowego świeżo zmielonego lub czarnego (opcjonalnie)



Jeśli posiadamy wyciskarkę ślimakową, to jak zwykle mamy o 50% pracy mniej. Pomidory i łodygi selera dokładanie myjemy i przepuszczamy przez wyciskarkę. Otrzymany gęsty sok przelewamy do garnka, gotujemy i doprawiamy do smaku solą. Z powierzchni zdejmujemy zbierającą się pianę, do momentu, aż przestanie się wytwarzać. Szklane zakręcane butelki myjemy, suszymy i wypiekamy w piekarniku ok. 20 min w ok. 120'C. Gorący sok przelewamy do wyparzonych butelek, zakręcamy i pasteryzujemy w piekarniku w 120'C ok. 30 min. Gorące butelki dokręcamy i odstawiamy do ostygnięcia. Przechowujemy w chłodnym pomieszczeniu lub w lodówce.

Jeśli nie posiadamy wyciskarki pozostaje nam pokroić pomidory na mniejsze części i dusić w garnku do momentu, aż puszczą sok, następnie przetrzeć przez sito, zagotować odcedzony sok i z gorącym postępować jak w wersji pierwszej.




2 komentarze:

  1. Witaj! Czy przecierałaś sok przez sito? Bo ja użyłam wyciskarki i zostało mi w soku trochę pestek. Mi to kompletnie nie przeszkadza, ale czy sok przez to nie będzie bardziej podatny na zepsucie?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Witam, u mnie też jest troszkę pestek i je zostawiłam. Jeśli sok dobrze przegotujemy (ok. 7 min od momentu wrzenia, a później pozostawimy na małym ogniu jeszcze przez 15 min - pomidory zyskają na wartościowym likopenie) to przecier nie powinien się zepsuć. Należy jednak przechowywać go w chłodnym miejscu.

      Usuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...