To ciasto jest zdecydowanie moim hitem, najlepsze jakie do tej pory jadałam. Prawie w ogóle nie zawiera mąki, jedynie odrobinę gryczanej, która zawsze z pomarańczą mi się świetnie komponowała. Dzięki sporej ilości jajek i migdałów jest wyjątkowo miękkie, puszyste i mokre. Polecam!
Składniki:
2 pomarańcze obrane +
skórka kandyzowana drobna (ok. 4 łyżki)
6 jajek
200 g migdałów bez skórki
zmielonych na "mąkę"
50 g mąki kokosowej
50 g mąki gryczanej
niecała szklanka cukru
trzcinowego/palmowego/mieszanki z ksylitolem lub mniej
3 łyżeczki skrobi
ziemniaczanej
2 łyżeczki cukru z wanilią
łyżeczka proszku do
pieczenia bio
łyżeczka kardamonu
łyżeczka cynamonu
łyżka konfitury z gorzkich pomarańczy (opcjonalnie)
Krem:
opakowanie maskarpone
1 śmietanfix
syrop klonowy do smaku
miąższ wanilii lub esencja naturalna
sok z połowy pomarańczy
Mus malinowo-truskawkowy:
mrożone truskawki i maliny
syrop klonowy
Czekolada ze skórką pomarańczy
Białka ubić na sztywno. Żółtka ubić z cukrem na gładko, pomarańcze rozdrobnić i
przesmażyć krótko (odparować), migdały zmielić.
Pomarańcze połączyć z masą z żółtek, dodać migdały i mąki
wymieszane z proszkiem, wanilią, cynamonem i kardamonem.
Na koniec połączyć z pianką z białek i delikatnie wymieszać na
jednolitą masę.
Piec w rozgrzanym piekarniku w
175-180'C przez 30 min w tortownicy (polecam sylikonową). Po ok. 30 minutach przykryć folią aluminiową i piec jeszcze ok.
20-30 min. w temp. ok. 160-170'C.
Po wystygnięciu zrobić krem miksując mascarpone z pozostałymi składnikami i
posmarować ciasto po bokach i po wierzchu. Całość oprószyć startą drobno czekoladą. Podawać z musem z malin
i truskawek.
Gwarantuję niesamowite doznania dla kubków smakowych :)
Wygląda na cudownie wilgotne :)
OdpowiedzUsuńbo jest prawie mokre, a jednocześnie bardzo lekkie :)
UsuńZrobiłam wczoraj, jest przepyszne :) !!! Będzie również i moim hitem ! Dziękuje za przepis ;) !! Pozdrawiam ciepło ! ... Cicha wielbicielka bloga
OdpowiedzUsuńCieszę się, że smakuje, pozdrawiam! :)
Usuń