Nie będę się rozpisywała. Według mnie połączenie idealne. Polecam spróbować, u mnie misa tej sałatki znika w mig. Jedynie szkoda, że o tej porze roku nie mam swojego szpinaku...
Składniki:
młody szpinak (najlepiej swój z ogródka)
dojrzała, ale jędrna gruszka
ser lazur
ocet balsamiczny (polecam truskawkowy)
prażony słonecznik
Szpinak myjemy, odcinamy łodyżki, osuszamy i układamy na talerzu. Gruszkę myjemy i kroimy w cieniutkie plasterki, które układamy na szpinaku. Do tego dodajemy pokrojony w plasterki lazur i posypujemy prażonym słonecznikiem. Całość osnuwamy gęstym octem balsamicznym.
Podajemy od razu.
Sałatka jest idealna do dań kuchni włoskiej lub jako samodzielna przekąska.
Pięknie podana :)
OdpowiedzUsuńśrodek nocy a ja głodna :)
OdpowiedzUsuń