Moja ulubiona sałatka śledziowa. Zawsze robiła ją moja mama, a teraz ja przejęłam pałeczkę, a dokładniej nóż ;) Jeśli mam ochotę na śledzika, to mogłabym go jeść tylko w takiej postaci i jestem zupełnie usatysfakcjonowana. Całość ma delikatny smak, słodycz przeplata się z winnością, a sam śledzik wyostrza to połączenie i jest kluczowym składnikiem i musi być wcześniej dobrze zamarynowany w zalewie z octu jabłkowego albo winnego z olejem i cebulką.
Składniki:
filety śledziowe marynowane
cebula (opcjonalnie) ja robię bez
buraczki
jabłka
marchewka
jajka
majonez
pieprz kolorowy świeżo zmielony
Marchew gotujemy w łupince lub już obraną. Buraczka pieczemy zawiniętego w folię aluminiową przez ok. 1 godzinę w piekarniku w ok. 200'C. Jajka gotujemy na twardo. Przygotowujemy naczynie (najlepiej szklane lub pierścienie do podawania potraw) by sałatkę ułożyć warstwowo. Na spodzie układamy pokrojone w poprzek w paseczki filety śledziowe. Cebulkę kroimy w piórka i i oprószamy warstwę śledzi.
Buraczka obieramy, kroimy w plastry, a następnie w paseczki i układamy jako kolejna warstwę, tak samo postępujemy w jabłkami(Buraczka i jabłko możemy oddzielić warstwą majonezu oprószonego pieprzem).

Następnie pokrojoną w paseczki marchewkę rozkładamy na jabłkach.

Jajka po ugotowaniu zalewamy zimną wodą, obieramy i kroimy w plasterki a następnie w paseczki.

Na wierzchu rozprowadzamy ok. 1-2 cm warstwę majonezu i oprószamy kolorowym pieprzem. Podajemy schłodzoną, przed zjedzeniem mieszamy składniki. Na zdrowie i smacznego!
Buraczka obieramy, kroimy w plastry, a następnie w paseczki i układamy jako kolejna warstwę, tak samo postępujemy w jabłkami(Buraczka i jabłko możemy oddzielić warstwą majonezu oprószonego pieprzem).
Następnie pokrojoną w paseczki marchewkę rozkładamy na jabłkach.
Jajka po ugotowaniu zalewamy zimną wodą, obieramy i kroimy w plasterki a następnie w paseczki.
Na wierzchu rozprowadzamy ok. 1-2 cm warstwę majonezu i oprószamy kolorowym pieprzem. Podajemy schłodzoną, przed zjedzeniem mieszamy składniki. Na zdrowie i smacznego!
Przepis na wegański majonez z kaszy jaglanej i słonecznika znajdziecie tutaj KLIK.
Wygląda wyśmienicie :)
OdpowiedzUsuńW sam raz na przyjęcie karnawałowe! :)