Kiedyś robiłam podobne ciasteczka z nadzieniem z oliwek i migdałów, jednak te wydają mi się lepsze i tym razem zrobiłam je w dwóch wersjach: zielonej i czarnej. Polecam na wszelkiego rodzaju przyjęcia. Przepis na ciasto pożyczyłam od tego uzbrojonego mężczyzny ;) Smacznego!
Składniki:
Ciasto:
250g mąki (dowolnej lub mieszanki)
125g masła
1 jajko
2 łyżki zimnej wody
1-2 łyżeczki soli himalajskiej
1 łyżeczka cukru nierafinowanego lub ksylitolu
Nadzienie I:
garść oliwek zielonych
ząbek czosnku
garść orzeszków nerkowców
łyżka słonecznika (opcjonalnie)
łyżka świeżego lub suszonego oregano
pieprz
garść startego parmezanu
sok z cytryny (2 łyżki)
odrobina papryczki chilli
kapka oliwy
Nadzienie II:
garść oliwek czarnych
kilka suszonych pomidorów
mozzarella
garść orzeszków ziemnych bez soli
świeża lub suszona bazylia
ząbek czosnku
pieprz
łyżeczka sosu lub koncentratu pomidorowego
Sos:
koncentrat pomidorowy
woda
sól
pieprz
oregano
bazylia
oliwa
czosnek przeciśnięty przez praskę
Sos:
koncentrat pomidorowy
woda
sól
pieprz
oregano
bazylia
oliwa
czosnek przeciśnięty przez praskę
Składniki na ciasto połączyć zaczynając od mąki i masła (najlepiej w melakserze), zmiksować/zmielić tak, by rozdrobniły się i utworzyły "lepki piasek", dodać wodę i jeszcze chwilę pulsacyjnie miksować, aż ciasto zbije się w bryłkę. Wyjąć, zagnieść, ulepić kulę i owinąć folią. Odłożyć do lodówki na godzinę. W tym czasie przygotować nadzienia mieląc na średnią grubość składniki. Kiedy ciasto się schłodzi, podzielić je na mniejsze części i rozwałkować na grubość ok. 0,5 cm albo cieniej. Wycinać foremką do pierniczków gwiazdki. Każdą gwiazdką wyłożyć foremkę sylikonową do muffinek (gładką), tak by środek gwiazdki stanowił dno, a ramiona boki - utworzy się coś na wzór koszyczków. W każdy koszyczek włożyć kulkę z farszu. Zapiekać przez ok. 30 min w temperaturze ok. 190'C (w razie potrzeby zmniejszyć temperaturę). Smakują świetnie z sosem pomidorowo-ziołowym. Ja jestem od nich uzależniona!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz